Лазаров направи страхотно завръщане, но силите му стигнаха за един взет сет на Sofia Open

от в 18:21 на 07.11.2023
Калоян Соколов

Александър Лазаров трябваше да изживее един от най-тежките моменти в живота си, след като скъса ахилес през месец май на Чаланджъра в австрийския град Маутхаузен. Както навярно знаете, то това е най-тежката контузия в професионалния спорт и цялата кариера на българина изглеждаше застрашена. Тогава самият Лазаров обяви край на своя сезон, но той съумя да изненада и самия себе си, демонстрирайки невероятно мъжество и сила на духа, за да се завърне навреме за тазгодишния Sofia Open.

Tова обаче не бяха просто първи плахи стъпки обратно на корта за Алекс, а един изключителен мач, в който световният номер 708 показа, че изобщо не е забравил как се побеждават най-добрите състезатели в света и беше напът да повтори постижението си от миналата година, когато надви на старта Иржи Лехечка, но силите му не стигнаха, за да наделее над руснака Павел Котов (световен номер 80), който се наложи над националния ни състезател с крайното 3:6 6:1 6:2. 

По този начин финалистът от Стокхолм си гарантира 1/8-финален сблъсък срещу четвъртия поставен Себастиан Баез, който има цели 3 спечелени ATP трофея в хода на настоящия сезон, а Алекс Лазаров може да напусне корта с гордо вдигната глава и единствено удовлетворение от днешното си представяне.

Началото беше взривно за Лазаров, като по нищо не личеше, че е отсъствал от кортовете през последните 6 месеца и сервисите му често надвишаваха скорост от над 200 километра в час. Това позволяваше на българина да печели множество бързи точки, а Котов изобщо не изглеждаше готов за агресивната игра на Лазаров, която беше изпълнена с множество завършваши удари. Родният ни представител изцяло доминираше изцяло в размените от дъното на корта и получаваше редовно плитки топки, които завършваше с мощния си форхенд.

Всичко това позволи на нашия сънародник да пробие и скоропостижно да затвърди за преднина от 3:0 в своя полза. Лазаров по никакъв начин не свали изключително високото си ниво на игра в следващия гейм и реализира втори пореден брейк, изпълнявайки гръмотевичен бекхенд ретур по правата. Българинът продължи да не пропуска нито топка и оставяше опонента си напълно безпомощен, което го изведе до преднина от 5:0.

Котов все пак се отчете със спечелен гейм и то след изпълнен сервис отдолу, като това доведе до освирквания от страна на публиката. Световният номер 80 сякаш най-после се отърси от първоначалното си безпомощно състояние и дори върна единия си от пробивите изоставане, намалявайки своето изоставане до 3:5, но Лазаров не трепна при втория си опит да затвори частта, печелейки подаването си на нула.

Алекс започна позитивно и във втората част, където веднага се откъсна напред с 0:30, само че влезе в поредица от грешки и изкарваше ударите си с все по-голямо отстояние от корта. По-високоранкираният тенисист пък веднага се възползва от спада на своя съперник и първата почивка дойде при аванс от 3:0 в полза на Котов.

Българинът далеч не се беше отказал от преследването на обрат и отрази брейкбол в следващото си подаване, а впоследствие самият той можеше да направи пробив, но фаворитът отреагира с поредица отлични сервиси, за да спаси началния си удар и оттам насетне не загуби нито гейм повече в сета.

Нашият сънародник спря пропадането си в началото на третия сет и изигра много уверен сервис гейм, с който откри резлтата в своя полза. Националът ни за Купа "Дейвис" сведе до минимум непредизвиканите си грешки и застраши ответното подаване на световния номер 80, само че руснакът можеше да разчита на началния си удар в решителните моменти и изравни геймовете. Последваха няколко бързи неточности от ракета на Лазаров и Котов проби след впечатляващ форхенд по късия диагонал.

Финалистът от Стокхолм нямаше никакви проблеми да затвърди предимството си и скоро ведеше с 3:1. Играта на българина пък се разпадаше все повече и Котов с лекота доведе мача до успешна за себе си развръзка, реализирайко нов брейк, за да сложи окончателно точка на спора в двубоя.

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Лазаров направи страхотно завръщане, но силите му стигнаха за един взет сет на Sofia Open Калоян Соколов
Теми:  
atp | sofia open | александър лазаров | бгтенис | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook