Лазаров се бори, но отстъпи на италиански талант и остана на крачка от финала в Майорка

от в 20:50 на 03.09.2022
Мартин Петков

Александър Лазаров се радва на навярно най-успешната седмица в своята кариера досега, след като потегли от квалификациите на Чаланджър турнира в академията на Рафаел Надал, за да дебютира във фазата на полуфиналите при състезание от подобен ранг. Българинът до момента надви състезатели като сръбския талант Хамад Медиедович, третия поставен в схемата Александър Вукич и бившия световен номер 39 Михаил Кукушкин, а днешното му изпитание далеч не беше по-леко в лицето на 19-годишния Лука Нарди, който вече завоюва две титли на подобно равнище през сезона и се намира над 200 места по-напред в световната ранглиста от нашенеца.

Сблъсъкът имаше повече от благополучен старт за софиянеца, който градеше играта си около началния удар и се възползва от колебливия такъв на италианеца, за да вземе превес в срещата, обаче оттам насетне световният номер 175 се реабилитира и Лазаров нямаше нужния отговор срещу нивото на съперника, отстъпвайки след два часа на корта - 7:6(1) 3:6 1:6. Българинът обаче трябва да се гордее с представянето си в на Чаланджъра в Майорка, след като освен че изигра дебютния си полуфинал от тази категория, то той си осигури нов рекорден ранкинг за класацията на АТР, като от номер 394 ще се изкачи значително в подреждането, дебютирайки сред първите 350 на света.

В началото на двубоя българинът пръв оказа съпротива при сервис на съперника, но минути по-късно изгуби концентрация на собствен сервис, като често биваше надиграван от основната линия и предаде гейма си за 2:3. Алекс все пак извлече нужните позитиви от демонстрираното до момента и покачи продуктивността си в по-дългите размени, като започна да варира с излизания на мрежата, които неизменно му носеха успех. Националният ни състезател постепенно достигна до първи брейкболи, които пропиля с удари извън очертанията на корта, но съумя да запази високото си равнище на ретур и в последния възможен момент отмъкна ответното подаване, за да възстанови паритета, предизвиквайки изиграването на тайбрек. В дългия гейм българинът видимо се чувстваше повече от добре и това му позволи да атакува с все по-голяма увереност, а резултатите не закъсняха и след като Лазаров покачи темпото в разиграванията, реализира серия от уинъри, за да ознаменува силното си представяне с триумф в откриващия сет.

Силните мигове за четвъртата ни ракета продължиха и при старта на втората част, когато той безгрешно контрираше комбинациите на италианеца. Нарди обаче скоропостижно показа защо се намира толкова напред в световната ранглиста, като посредством началния си удар спаси два брейкбола пред българина и на свой ред разполагаше с такива, за да може подпомогнат от неточност на софиянеца да излезе напред с пробив аванс. Алекс отреагира със завидно хладнокръвие на случилото се и подреди играта си, което му позволи да си осигури два шанса за наваксване на пасива си, но остана сравнително статичен в тези моменти и пропускайки възможностите си, то скоро сетът беше причислен в актива на световния номер 175.

Българинът откри решителната трета част с начален удар, който спечели безпроблемно, но постепенно езикът на тялото му показваше признаци на нервност. Алекс срещаше сериозни трудности с това да надхитри тийнейджъра от дъното на корта и под натиска на гневните си емоции допусна двойна грешка, за да инкасира пробив, който на практика го обезкуражи и Нарди разви поредицата си до пет поредни гейма на своята сметка. Лазаров опита последен напън и в ударите му се забелязваше далеч по-голяма агресия, която обаче се оказа атестат за множество нови неточности в играта му и българинът отново загуби сервиса си, с което настъпи и краят на участието му в Майорка.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Лазаров се бори, но отстъпи на италиански талант и остана на крачка от финала в Майорка Мартин Петков
Теми:  
александър лазаров | лука нарди | майорка

Коментари





Следвайте ни в Facebook