Лазаров: Видях, че не съм далеч от най-добрите; искам да успея повече от всеки

от в 11:11 на 29.09.2022
Калоян Соколов

Вчерашния ден на тазгодишния Sofia Open безспорно ни дари с множество емоции, но в крайна сметка тъгата от пораженията на Григор Димитров и Александър Лазаров натежа. Алекс несъмнено изигра най-добрия мач в кариерата си до този момент и беше само на две точки от нов паметен успех срещу световния номер 30 Лоренцо Музети, но за огромно съжаление на хилядите българи в зала "Арена Армеец", до изненадата не се стигна. Българинът прие тежко загубата, защото както сам упомена, остави сърцето и душата си на корта, ала в спортът победителят е само един. В крайна сметка въпреки натрупаната умора и разочарованието, четвъртата ни ракета застана в късните часове на деня пред медиите за своята пресконференция, като ето и какво каза на нея:

За емоциите от мача:

- Публиката ми помогна много, защото бях изморен още в началото. Той е напреднал много физически и няма нищо общо с тенисиста, който беше през миналия сезон. Нямаше как да се справя в третия сет и затова дадох всичко от себе си в тайбрека на втория. Бях само на 1-2 точки от победата, но това е тенисът. Един път се получава, а друг път не. Все пак съм горд, защото толкова много хора останаха да ме гледат до 23:00 вечерта.

За чувството, когато е сервирал за мача и дали това е щяла да бъде най-голямата му победа някога:

- Със сигурност щях да се класирам и за Аустрелиън Оупън, защото си гарантирах място в топ 260 и оттам ми трябваше да постигна само още 1-2 победи, за да го направя. Животът и тенисът обаче продължават. Не мисля, че направих нещо грешно, когато поведох с 6:5 и сервирах за мача. Просто Музети знаеше как мачът свършва там и направи страхотен гейм. Самочувствието и издръжливостта са от ключово значение, а той си вярваше прекалено много в третия сет и не ми остави шансове.

За това дали осъзнава колко добре е играл всъщност:

- Благодаря. Надявам се някой най-сетне да напише хубава статията за мен, защото четох някои неща за моята кариера, които не ме направиха много щастлив. Видях, че равнището ми не е далеч от това на най-добрите. Разликата с преди е, че натрупах мачове и победи на подобно равнище. Стигнах полуфинал на Чаланджъра в Майорка, където победих играчи намиращи се около първата стотица на света. Тези двубои ми дадоха увереност, че притежавам нужното ниво и бях спокоен по време на двубоите си в София, като днес беше поредното шоу.

За това дали е пренесъл положителните емоции от предходната победа:

- Мач с мач не си прилича. Знаех, че ще е много трудно и няма да бъде като в предходната среща, но щом достигнах до точки за пробив, то разбрах как нищо не е невъзможно, само че силите ми не стигнаха. Опитах да се боря заради публиката и моите близки, но беше непосилно.

За физическото си състояние:

- Всичко ме боли в момента, но това е вследствие на умората. Надявам се, че не съм се контузил, но в момента едвам си седя на краката.

За това къде вижда промяната в себе си:

-Бях принуден да се променя много, за да постигна целите си. Времето напредва и вече не съм първа младост. Музети е значително по-млад от мен, а вече е сред най-добрите. Можеше и аз да съм там, ако полагах нужното старание и се вслушвах повече в хората около себе си. Напоследък най-накрая започнах. Хванах последния влак.

Най-голямото ми израстване е по отношение на професионализма и дисциплината, тъй като талант никога не ми е липсвал, а не ми е достигала работата. Най-вече ми е липсвало самочувствие, защото не съм от семейство, което има всичко. Живеем в страна, където много повече те потискат, отколкото подкрепят и често е нужно сам да се извадиш от трудното положение. Това е най-голямото ми предимство. Искам го повече от всеки друг.

За това какви турнири му предстоят:

Още преди турнира реших да не се записвам за никакви други състезания през следващите 2-3 седмици. Вярвах, че ще се представя много силно в София. След днешната загубя трябва да седна и да реша какво ще правя. В момента нямам представа.

За продължаващото му участие на двойки:

- Обмислям дали да изляза за мача, защото ще ми е много трудно да се върна на корта в близките няколко дни. Същевременно доста хора ще дойдат да ни подкрепят и вероятно ще играя, само че не обещавам нищо. Нямам представа до каква степен ще съм способен да изиграя добър мач.

За това дали още вярва, че може да е в топ 10?

- Нямаше да се занимавам с този спорт повече от 15 години, ако не вярвах. Преживял съм неща, за които хората нямат и понятие, само че най-лесното е да се критикува и да се съди. Научил съм се да не съдя никого и да уважавам всеки. Мисля, че съм достоен за уважение, имайки предвид случилото се в този мач.

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Лазаров: Видях, че не съм далеч от най-добрите; искам да успея повече от всеки Калоян Соколов
Теми:  
atp | sofia open | александър лазаров | бгтенис | Пресконференции

Коментари





Следвайте ни в Facebook