Любичич: Джокович вече е най-успешният измежду всички; скоро дебатът може да е безсмислен

от в 10:59 на 27.06.2023
Калоян Соколов

Иван Любичич смята, че е трудно да бъде определен най-велик тенисист за всички времена, но вече категорично посочва Новак Джокович като най-успешен измежду всички останали. Бившият треньор на Роджър Федерер разказа пред Sport  Klub, че все още поддържа близки приятелски отношения с Маестрото и освен това даде своята гледна точка за явлението "Карлос Алкарас", както и мнението си в дебата за величие:

"Роджър пътува дори повече, отколкото по време на професионалната си тенис кариера, но полагаме усилия да се виждаме няколко пъти в годината. Животът му определено не е скучен. Всъщност гледахме заедно част от мача между Джокович и Алкарас на Ролан Гарос, но през повечето време бяхме на плажа, така че трябва да ни простите.

Не подкрепяхме никого, а просто се наслаждавахме на изключителното ниво на тенис. Както Роджър каза, то наистина е впечатляващо какво прави Новак на тази възраст. Ние можем да го наблюдаваме отстрани и просто да се наслаждаваме, но Роджър най-добре знае какво коства, за да бъдеш там.

Според мен Алкарас не беше толкова креативен, колкото обикновено в хода на двубоя срещу Джокович. Той обаче вкара тениса в едно съвсем различно измерение, което определено не може да кажем за останалите млади играчи, които идваха и си отиваха през последното десетилетие. Това момче е някаква "ненормално" добра комбинация между Федерер, Джокович и Надал. Просто се надявам тялото му да издържи на натоварването, защото той поставя "луди" изисквания към себе си.

Чувствам, че вече Новак е най-успешният измежду всички, но прозвището "най-велик" предполага намесата на известна доза субективизъм и лични предпочитания. На мен лично това ми допада. Всеки човек има своето предпочитание за най-великия играч за всички времена и оттам насетне дискусиите започват.

Нека разгледаме другите спортове. Има ли най-велик футболист за всички времена? В баскетбола всички са съгласни, че това е Майкъл Джордан, но не толкова заради неговите успехи, а заради влиянието му върху спорта. Вярвам, че всеки от Роджър, Новак и Рафа имат своята една трета от света, върху която са имали своето влияние.

Ако обаче Новак спечели още няколко титли от Големия шлем, то дебатът съвсем скоро ще се превърне в безсмислен. Няма как да имаме съмнения, ако Джокович има преднина от над 5 трофея пред останалите си конкуренти и тогава просто ще спрем да водим подобни разговори" - категоричен е бившият номер три в света.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Любичич: Джокович вече е най-успешният измежду всички; скоро дебатът може да е безсмислен Калоян Соколов
Теми:  
atp | иван любичич | интервюта | карлос алкарас | новак джокович | рафаел надал | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook