Любопитно: Ролан Гарос е турнирът, на който Джокович е постигал най-много победи

от в 09:58 на 27.05.2022
Мирела Николова

Ролан Гарос е считан за най-слабия турнир от всичките четири Шлема за Новак Джокович, имайки предвид факта, че сърбинът има най-малко спечелени титли именно във френската столица. Статистиката, отразяваща броя победи на световния №1, обаче успява да обори това твърдение, тъй като се оказва, че Откритото първенство на Франция е надпреварата, където Ноле е постигнал най-много победи не само в сравнение с другите три турнира от Шлема, но и съпоставено с всички останали състезания, фигуриращи в календара на АТР.

В четвъртък Джокович записа втори пореден убедителен успех на тазгодишния Ролан Гарос, надделявайки над Алекс Молчан в последователни сетове и класирайки се за третия етап в Париж. Това бе 83-та победа за балканеца на втория за годината турнир от Шлема, с което French Open се превръща в най-успешната надпревара за Новак по отношение на случаите, в които е излизал като победител от мача. Така Откритото първенство на Франция измества досегашния лидер Аустрелиън Оупън (82), а на трето и четвърто място по този показател се нареждат съответно US Open (81) и Уимбълдън (79).

Подобна статистика може да бъде определена като изненадваща с оглед на факта, че сърбинът е завоювал 9 от своите 20 трофея от Шлема на Аустрелиън Оупън, докато само 2 от неговите триумфи са се състояли в Париж. Разликата обаче е там, че световният №1 има стопроцентова успеваемост в полуфиналната и финалната фаза в Мелбърн, докато във френската столица е бил спиран именно в тези етапи цели 9 пъти. 

Ако отместим погледа си към надпреварите от сериите "Мастърс 1000", ще забележим, че турнирът в Рим е безспорно най-успешният от тази категория за Джокович, тъй като е триумфирал там общо 6 пъти и в още също толкова случаи е достигал до сблъсъка за титлата. Това прави победите му във Вечния град общо 64, което е с цели 14 успеха повече в сравнение с Мастърса в Индиън Уелс (50).

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Любопитно: Ролан Гарос е турнирът, на който Джокович е постигал най-много победи Мирела Николова
Теми:  
atp | новак джокович | ролан гарос | статистика

Коментари





Следвайте ни в Facebook