Люти за Федерер: Нямаше как да продължи; той е дори по-добър човек, отколкото играч

от в 03:59 на 17.09.2022
Калоян Соколов

По-малко от 48 часа изминаха, откакто Роджър Федерер обяви новината за своето оттегляне от професионалния спорт, а цялата тенис общественост вече изрази признанието си към легендарния швейцарец. Маестрото обяви, че предстоящият Laver Cup се явява последното официално състезание в неговата кариера, а неговият треньор Северин Люти говори какво е довело до донякъде предсрочния край на невероятната кариера на дългогодишния номер едно в света.

За чувствата му спрямо отказването на Федерер:

- Истината, е че просто нямаше достатъчен напредък с коляното. Той е на 41 години и е изиграл над 1500 мача. Беше невъзможно да продължим, имайки предвид обстоятелствата. Роджър го направи лесно за нас. Разбира се, това беше емоционално решение за него, но иначе не би могъл да постигне толкова много на подобно ниво. Зад всичко това стои огромна доза страст. Той винаги е бил изключително позитивен за всичко. Щеше да ми е по-трудно, ако го бях видял съсипан. Помага ми да наблюдавам колко добре преминава през този процес. Роджър ми се обади няколко пъти днес, за да види как съм. Той винаги мисли за другите. В момента е със семейството си и е добре. Мисля, че не трябва да се концентрираме само върху края на кариерата му, а и върху това, което е постигнал. Всички тези красиви успехи. Хората не трябва да изпитват единствено тъга, а да бъдат щастливи от всички мигове, които са изживяли с Роджър.

За Laver Cup:

- Ще се опита да играе. Все още не е ясно дали това ще се случи на сингъл или на двойки. Той иска да е в отбора и ще се опита да играе. Роджър не иска да се поставя над целия турнир, но реакциите определено ще бъдат зашеметяващи. Със сигурност ни предстоят моменти на настръхване.

За най-добрите му спомени от кариерата на Роджър:

- Спонтанно се сещам за последната титла от Уимбълдън през 2017-та година. В същия сезон дойде и титлата от Аустрелиън Оупън, когато се завръщаше от контузия и никой не очакваше да спечели. Също бих отличил златния му медал на двойки от Олимпиадата със Стан, триумфа за Купа "Дейвис" и спечелването на Ролан Гарос.

За наследството на 20-кратния шампион от Шлема:

- Мисля, че много ще го запомнят най-вече като добър човек. Това е по-важно от завоюваните трофеи. Неговата доброта и поведение към останалите играчи е една от главните причина за взаимното уважание, което виждаме между тенисистите.  Той говори с всеки един в съблекалнята. Няма значение за кого става въпрос. Той се интересува единствено от самия човек. Успехите му няма да бъдат забравени в скоро време, но човешкият аспект е още по-значим. Намирам за много позитивно обстоятелството, че Роджър никога няма да обърне гръб на тениса - завърши наставникът на един от най-титулуваните играчи в историята на тениса.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Люти за Федерер: Нямаше как да продължи; той е дори по-добър човек, отколкото играч Калоян Соколов
Теми:  
atp | интервюта | роджър федерер | северин люти

Коментари





Следвайте ни в Facebook