Мач шедьовър: Паолини надви Векич в най-дългия 1/2-финал на Уимбълдън и ще спори за трофея!

от в 16:17 на 11.07.2024
Елеонора Александрова

Жасмин Паолини е първата финалистка на Уимбълдън. Италианката надви единствената останала непоставена тенисистка, Дона Векич в един от най-драматичните и качествени двубои на турнира при дамите - 2:6 6:4 7:6(8) за 2 часа и 53 минути игрово време и ще очаква Барбора Крейчикова или Елена Рибакина във финалната битка за титлата.

Още в първия гейм двете тенисистки дадоха заявка за мач, достоен за полуфинал. Тогава хърватката разполагаше с две възможности за пробив, които обаче не реализира. Въпреки това, непоставената тенисистка играеше по-агресивно, а това си пролича при 2:2. В този момент аутсайдерката съумя не само да реализира пробив, неутрализирайки изцяло ударите на съперничката си, но и да не загуби нито гейм повече и по този начин сензационно да затвори сета с 6:2.

Втората част започна много по-добре за световната номер 7. Италианката стабилизира играта си, а при 2:1 дори имаше брейкбол пред себе си. Все пак мощната и ефективна игра на Векич, помогнаха на първата ракета на Хърватия да запази равенството. Впечатляващи разигравания от двете страни не липсваха, а определено финалистката от Ролан Гарос започваше да бъде по-сттабилна от дъното на корта. По-нискоранкираната тенисистка пък се поддаде на напрежението, което вдъхнови Паолини да поеме инициативата и при 5:4 да реализира пробив, чрез което да изравни резултата в сетовете.

Във финалната част световната номер 37 изглеждаше видимо освежена. Хърватката съумя да спре устрема на Паолини и да реализира ранен пробив, още в първия сервис гейм на съперничката ѝ. Всичко вървеше по план за непоставена, която дори имаше шанс да удвои аванса си и скоро водеше с 3:1.

Точно тогава напрежението започваше да оказва своето негативно влияние върху аутсайдерката. Всичко това вдъхнови седмата поставена и тя изравни резултата в геймовете. Векич обаче веднага възстанови преднината си, а серията от пробив продължи с пълна сила и паритетът властваше на корта при 4:4. Тогава Паолини направи гигантска крачка за победата, задържайки своето подаване и скоро разполагаше с мачбол но Векич отрази два мачбола и докара нещата до тайбрек.

Дългият гейм започна нервно за финалистката на Ролан Гарос, за разлика от опонентката ѝ. Това позволи на Векич да поведе с минипробив, ала веднага след 3:1 Паолини изравни резултата. Следваха минути на равностоен тенис, в който липсваше водеща фигура. Двете тенисистки си разменяха водачеството, докато не се стигна до 8:8, когато италианката изигра две безпогрешни точки и можеше да отпразнува втория си пореден "мейджър" финал, триумфирайки в най-дългия дамски полуфинал в историята на Уимбълдън!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Мач шедьовър: Паолини надви Векич в най-дългия 1/2-финал на Уимбълдън и ще спори за трофея! Елеонора Александрова
Теми:  
wta | дона векич | жасмин паолини | Обзори | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook