Мачът на деня: Григор измъкна невъзможен сет срещу Табийо и изведе Европа напред в резултата!

от в 22:41 на 20.09.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров донесе втората точка за тима на Европа в тазгодишния Laver Cup. Първата ни ракета и Алехандро Табийо изиграха най-качествения и оспорван двубой от началото на отборната надпревара, а в крайна сметка по-големият опит на Димитров се оказа решаващ в двата изиграни тайбрека - 7:6(4) 7:6(2) за 2 часа и 17 минути игрово време.

Българинът срещна един много вдъхновен и грамотен тенисист, но това не го притесни и той съумя да осъществи изключителен обрат от 1:5 гейма във втория сет, а в хода на мача пласира страхотните 43 уинъра срещу едва 20 непредизвикани грешки.

Григор отново не започна особено добре, както беше и по време на демонстративната му среща в София срещу Джокович. Българинът играеше преимуществено в центъра на корта и пропускаше със сериозно отстояние линиите, когато се опиташе да бъде по-агресивен.

Чилиецът пък сервираше отлично и стоеше по-добре в разиграванията, което му даде точка за пробив в четвъртия гейм. Тогава световният номер 10 се опря на своя начален удар, но впоследствие сбърка форхенд на празен корт, което доведе до нов брейкбол. В този момент мрежата се намеси решително в полза на Димитров и така той съумя да изравни за 2:2.

Постепенно нашият сънародник вдигна качеството на играта си и вече по-често можеше да разчита на бързи печеливши комбинации в своите сервис геймове, само че Табийо също беше безкомпромисен от линията за начален удар и така се стигна до тайбрек.

Там първият минибрейк беше за южноамериканеца, но Григор показа фантастичен демараж още в следващото разиграване, за да завърши със страхотен сечен бекхенд по късия диагонал, който вдигна на крака всички от скамейката на отбора на Европа. Играта продължи равностойно до 4:4, когато българинът взриви трибуните със завършващ ретур, след което взе двете точки на свой сервис и се поздрави с успеха в откриващия сет.

Родният представител откри втората част с бързо спечелено подаване, след което се стигна до драматичен 10-минутен гейм, в който Григор на няколко пъти матира съперника си с отлични минаващи удари от бекхенд, но Табийо съумя да спечели редица много тежки разигравания и достигна до паритет в резултата за 1:1. Това даде крила на световния номер 22 и той се превърна в същинска стена от дъното на корта, което го изведе до заслужен брейк в третия гейм.

Интензитетът в играта на по-високоранкирания тенисист се изгуби тотално и левичарят изцяло доминираше на корта, осъществявайки втори пореден пробив за преднина от 4:1. Представителят на Европа не се предаде и имаше шанс да върне единия от двата брейка, но южноамериканецът продължаваше да печели всяка една важна точка в този сет и се доближи на гейм от супер тайбрека, повеждайки с 5:1.

Изведнъж шампионът от Бризбейн се върна към изявите си от края на първия сет и отрази 2 сетбола в осмия гейм, а Табийо сдаде подаването си с двойна грешка. Димитров увеличи напрежението върху съперника си, скъсявайки дистанцията на само един гейм при 5:4. Чилиецът видимо вече не се чувстваше никак комфортно на корта, а българинът продължаваше да твори и след перфектна форхенд права направи геймовете 5:5.

Тенис геният на световния номер 10 продължаваше да се развихря още по-сериозно на корта и той вече водеше при 6:5, правейки 4 поредни уинъра. Представителят на Световния отбор все пак доведе нещата до тайбрек, където нашият сънародник даде знаци, че изпитва сериозна болка в областта на адукторите, само че продължи да се сражава и в крайна сметка затвори дългия гейм с комфортното 7:2, за да се поздрави с крайната победа!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Мачът на деня: Григор измъкна невъзможен сет срещу Табийо и изведе Европа напред в резултата! Калоян Соколов
Теми:  
atp | laver cup | бгтенис | берлин | григор димитров | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook