Мачът на кръга в Париж: Циципас преодоля пасив от 0:2 и спря вдъхновения Музети!

от в 01:19 на 25.05.2022
Калоян Соколов

Стефанос Циципас имаше лукса да попадне в долната половина при жребия за Ролан Гарос, като това бяха отлични новини за гърка, защото така до финала нямаше да може да се срещне с нито един измежду Карлос Алкарас, Новак Джокович, Рафаел Надал и Александър Зверев. Още в първи кръг обаче елинът имаше тежката задача да премери сили с талантливи Лоренцо Музети, който през миналия сезон остана на крачка от сензационен триумф над Джокович в Париж, а тазгодишното издание на Ролан Гарос отново извади на показ най-добрата възможна версия на световния номер 66. Все пак опитът на Циципас му помогна да се върне от 0:2 сета и в крайна сметка да триумфира - 5:7 4:6 6:2 6:3 6:3. По този начин Стефанос си осигури място във втория кръг на надпреварата във френската столица, където го очаква мач с квалификанта Зденек Колар.

Циципас стартира срещата на изключително високи обороти и успяваше да отиграва с форхенда си от всяка една точка на корта. Сервисът на гърка функционираше почти безотказно, докато непоставеният имаше сериозни проблеми на собствен начален удар и бързо се оказа догонващ с пробив. Музети беше заел твърде дефанзивна позиция, която улесняваше Циципас в задачата му да владее инициативата и съвсем скоро фаворитът се откъсна напред с 4:1 гейма.

Впоследствие световният номер 4 дори имаше поредица възможности да реализира втори пореден брейк, ала италианецът направи няколко успешни контри и това се отрази ползотворно на самочувствието му. 20-годишният състезател вече използваше отлично марковия си бекхенд по правата и постоянно правеше невероятни уинъри от движение, които му позволиха да изравни при 4:4. Серията на аутсайдера не спря дотук, защото той отново намери начин да отмъкне съперниковото подаване и скоро имаше преднина в сетовете.

Играта на Циципас беше пред пълен разпад в тези минути и грешките непрекъснато се множаха в неговия актив. Музети пък впечатляваше с невероятното ускорение, което придаваше на топката и правеше завършващи удари от огромна дистанция. Всичко това позволи на аутсайдера да вземе сериозна преднина от 4:0 и макар елинът да намали изоставането си 4:5, то за него връщане обратно в частта нямаше и сензацията изглеждаше много близо до нейната реализация.

Неща се промениха коренно в третата част, където четвъртият поставен заигра на оборотите от самото начало на срещата, а младокът нямаше отговор на това. Забелязваше се как италианецът далеч не действаше със същия интензитет и фаворитът веднага усети колебанията от другата страна на мрежата, като навлизаше все по-навътре в пределите на корта и за отрицателно време постигна два пробива, за да се поздрави със спечелването на първия си сет в сблъсъка.

Четвъртата част отново донесе ранен брейк на гърка, само че по-нискоранираният бе готов да отговори на предизвикателството и вкара в употреба любимите си къси топки. Музети също така увеличи бекхенда към натиска на опонента и напълно заслужено осъществи светкавичен рибрейк. Последва дълъг гейм, в който италианецът стоеше отлично, ала Циципас задейства дланния си удар и последва истинска наказателна акция от негова страна и не след дълго имахме пълен паритет в резултата.

Решителният сет ни предложи истинси тенис рецитал от страна на световния номер 4. Миналогодишният финалист достигна до едно наглед неспасяемо драйв воле на съперника му и предизвика негова неточност от смач, която подпечата пробив в сметката на елина. Същата ситуация се разигра само минути по-късно и Циципас изглеждаше сигурен победител при 5:1 в своя полза. Италианецът намери сили да вземе следващия си сервис гейм, но гъркът нямаше намерение да губи повече време и скоро можеше да се поздрави с един от най-ценните си обрати през кариерата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Мачът на кръга в Париж: Циципас преодоля пасив от 0:2 и спря вдъхновения Музети! Калоян Соколов
Теми:  
atp | лоренцо музети | Обзори | ролан гарос 2022 | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook