Мачът на турнира: Рууд пречупи фаворита на Циципас за титлата в 4-часова първокласна тенис епика

от в 01:00 на 31.05.2024
Елеонора Александрова

Каспър Рууд и Алехандро Давидович Фокина сътвориха истинска тенис епика в едва втория кръг на Ролан Гарос. В над 4-часова драма световният номер 7 надви испанеца със 7:6(5) 1:6 6:3 4:6 6:3. Този мач бе и рядкост от статистическа гледна точка, тъй като победителят всъщност е спечелил по-малко точки и е реализирал по-малко уинъри от загубилия. В следващия кръг норвежецът го очаква среща с Томас Мартин Ечевери.

Още в самото начало Давидович Фокина наложи агресивния си, но и много рисков стил на игра, което му позволи да играе за брейк в първия гейм. Спокойствието у Рууд обаче не позволи на ибериеца да поведе с пробив в този етап на играта, а това бе и единственият подобен момента в сета, тъй като след това следваха минути на висококачествен тенис и силно сервиране.

Така се стигна до тайбрек, където норвежецът си осигури преднина от два минибрейка, което му помогна да запази преднината си до средата. Световният номер 32 обаче успя да изравни резултата, ала веднага след това Рууд отново напомни на себе си и печелейки 3 от следващите 4 точки и взе тайбрека със 7:5.

Давидович Фокина показа, че зад силното си представяне в първата част няма нищо случайно. От своя страна, двукратният финалист от Ролан Гарос стана доста по-колеблив в разиграванията. Макар и бившият номер 2 да имаше брейкпойнт пред себе си още в първия гейм, който не бе реализиран, след това испанецът наложи тотална доминация над фаворита в срещата и губейки само един гейм, изравни резултата в сетовете.

Ролите се размениха в третата част, когато Рууд изглеждаше мотивиран да си възвърне контрола в срещата. Трикратният "мейджър" финалист даде ударно начало на сета, без да загуби точка в първите два гейма, ала след това играта му претърпя лек срив, от което се възползва по-ниско ранкирания тенисист и по този начин изравни резултата в геймовете. Малко по-късно обаче скандинавецът отново си върна контрола в частта, като при 4:3 отново реализира пробив, а за разлика от началото, той бе безкомпромисен след това и с 6:3 отново си върна лидерството в мача.

Четвъртият сет се харакерираше с дълги разигравания в геймовете, които ни предложиха сериозна драма. Това си пролича най-вече в началото, когато и двамата имаха възможности за брейк, ала до такъв не се стигна. При 2:1 обаче Давидович Фокина успя да постигне брейк, като ибериецът успешно запазваше преднината си и вкара мача в пети решителен сет,.

В последната част умората на двамата тенисисти бе основен фактор, а това си пролича със сравнително кратките геймове. Рууд обаче показа защо е един от най-добрите тенисисти в момента, показвайки по-силна воля и запазвайки част от ресурса си, бе по-убедителният на корта, което му позволи да спечели 2 гейма от началния удар на Давидович Фокина и по този начин, с 6:3, да затвърди успеха си!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Мачът на турнира: Рууд пречупи фаворита на Циципас за титлата в 4-часова първокласна тенис епика Елеонора Александрова
Теми:  
atp | алехандро давидович фокина | каспър рууд | Обзори | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook