Мачът на турнира: Зверев се нуждаеше от 8 мачбола, за да сломи Грийкспор с финален тайбрек!

от в 17:52 на 08.10.2024
Калоян Соколов

Александър Зверев оцеля в същински тенис трилър срещу Талон Грийкспор, за да се превърне в последния 1/8-финалист на Мастърса в Шанхай. Непоставеният нидерландец за пореден път направи изключително сложен живота на световния номер 3, но отново колебливиата психика на аутсайдера го лиши от победата, както се случи и на тазгодишния Ролан Гарос, когато той пропиля аванс от два брейка в третия кръг на турнира срещу Зверев, а накрая германецът достигна до финала в надпреварата.

Олимпийкият шампион от Токио трябваше да се бори 3 часа за победата си, като беше на косъм от това да загуби сет на нула, но беше по-корав в тайбреците на първата и решителната част, за да задържи перфектния си рекорд в дълги геймове срещу Грийкспор (вече 5 от 5), надделявайки над него с финалното 7:6(6) 2:6 7:6(5) за 2 часа и 47 минути игрово време.

По този начин третият поставен си осигури утрешен сблъсък с Давид Гофен, срещу когото има аванс от 4:2 успеха в преките им сблсъци, а световният номер 40 продължава да има 15 загуби в също толкова мачове с представители на топ 5, въпреки че днес спечели също толкова точки, колкото и своя опонент - 110.

Нидерландецът играеше много по-добре в самото начало и още в първия сервис гейм на фаворита имаше 3 поредни брейкбола, но остана прекалено пасивен и Зверев изравни резултата. Точките за пробив продължиха да се трупат пред по-нискоранкирания тенисист, който изглеждаше прекалено стегнат в най-важните моменти, а германецът се изпокара със съдията за една топка, която Мохаме Лаяни правилно видя, че тупна 2 пъти в полето на финалиста от Ролан Гарос и беше несправедливо навикан от Саша.

Тази ситуация не повлия негативно на фаворита и той продължаваше да се измъква успешно на собствен начален удар, за да доведе нещата до тайбрек, където показа по-здрави нерви в заключителната фаза и измъкна сета след 8:6 точки в дългия гейм.

Изглежда Зверев хвърли твърде много енергия в предходната част и той беше бледа своя сянка във втория сет, където скорпостижно се оказа догонващ с 0:5 гейма и неговият съперник имаше сервиса, за да изравни общия резултат. Все пак фаворитът хвърли всички сили, за да не инкасира "геврек" и намали изоставането си на 2:5, но нямаше сили за нещо повече и мачът влезе в решителната част.

Там картината беше сходна с тази от първия сет, но този път световният номер 3 беше тенисиста, който достигаше до шанс след шанс на съперниковия сервис и имаше общо 8 брейкбола, като 4 от тях бяха с цената на мачбол, само че нидерландецът не се предаде и намери сили да вкара сблъсъка във финален тайбрек.

В него германецът взе комфортен аванс от 5:1 точки и скоро разполагаше с 4 мачбола в комплект, ала Грийкспор сведе пасива си до 5:6 и имаше топката на ракетата си, за да изравни резултата, но точно тогава заби елементарно воле в центъра на мрежата и така осмия мачбол се оказа късметлийски за подгласника от 2019-та година.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Мачът на турнира: Зверев се нуждаеше от 8 мачбола, за да сломи Грийкспор с финален тайбрек! Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър зверев | Обзори | шанхай

Коментари





Следвайте ни в Facebook