Мачът на кръга: Циципас започна със счупена ракета, но накрая пречупи шампиона от Мюнхен в Рим!

от в 22:23 на 11.05.2024
Калоян Соколов

Стефанос Циципас безспорно се открояваше в първите седмици на клей сезона сред всички тенисисти в ATP Тура. 2-кратният "мейджър" финалист се поздрави със своята трета титла на Мастърса в Монте Карло, а впоследствие достигна и до финала в Барселона. Ентусиазмът на Циципас обаче беше поохладен в Мадрид, където той отпадна на старта от квалификанта Тиаго Монтейро, а днес изглеждаше, че събитията ще се повторят.

Световният номер 8 имаше кошмарен жребий за турнира в италианската столица, тъй като трябваше още в първия си мач да премери сили с Ян-Ленард Щруф, който наскоро завоюва дебютната си ATP  титла, триумфира на домашното си състезание в Мюнхен, а освен това ветеранър можеше да се похвали с цели 3 победи от общо 6 мача с далеч по-именития си съперник.

Щруф дори изглеждаше в отлична позиция след днес да има положителен баланс от сблъсъците си балканеца, но бившият финалист устоя на натиска и сътвори впечатляващ обрат в безспорно най-интригуващия мач от втория кръг на надпреварата (общо 80 завършващи удари от двамата тенисисти), за да си гарантира сблъсък в третия кръг с Камерън Нори - 6:7(1) 6:4 6:4 за 2 часа и 32 минути.

Срещата започна кошмарно за Циципас, който допусна пробив още на старта и унищожи ракетата си в рекламните пана. Гъркът имаше шанс за незабавен рибрейк, само че непоставеният играч устоя на напрежението и затвърди предимството си, повеждайки с 2:0. Шампионът от Мюнхен запази своя аванс до 4:2 в своя полза, когато световният номер 8 влезе в абсолютно безпогрешен режим и спечели 11 поредни точки, за да обърне нещата до 5:4 в своя полза. В крайна сметка нищо не съумя да раздели двамата играчи в първия сет и се стигна до тайбрек, където германецът наказваше с лекота по-плитките обратни удари на своя съперник и скоропостижно дръпна с 5:0, след което безпроблемно довърши започнатото и измъкна тази толкова оспорвана част.

Шестият поставен се опита веднага да отвърне на удара и поведе с брейк за старт на втория сет, но впоследствие влезе в серия от неточност и Щруф веднага изравни резултата. Германецът обаче печелеше едва около 25 процента от разиграните си точки на второ подаване в частта и непрекъснато беше в изоставаща позиция по време на разиграванията, а Циципас веднага се възползва от игровото си предимство, за да пробие при 2:2 и оттам насетне не трепна, като спокойно дори можеше да удвои преднината, а срещата закономерно влезе в трети решителен сет.

Там нещата се развививаха напълно идентично със събитията от втората част, след като двамата си разменига по един бърз пробив, но сервисът на световния номер 41 и брейкболите пред гърка не спираха да се трупат, а той най-после не сбърка при петия си нов шанс да установи контрол над сблъсъка и седна на почивайки, разполагайки със сервиса и аванс от 3:2. Наред беше много тежък гейм за балканеца, който сбърка рутинно драй воле и даде две възможност за рибрейк на своя опонент, само че 34-годишният ветеран не беше достаъчно убедителен при ретурите си и форхендът на фаворита изигра основна роля за увеличаването на неговата преднина до 4:2.

Оттам насетне гръцкият тенисист демонстрира най-доброто от своята игра и заслужено доведе срещата до успешна за себе си развръзка, реализирайки мачбола си с ефектно стоп воле.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Мачът на кръга: Циципас започна със счупена ракета, но накрая пречупи шампиона от Мюнхен в Рим! Калоян Соколов
Теми:  
atp | Обзори | рим | стефанос циципас | ян-ленард щруф

Коментари





Следвайте ни в Facebook