Мачът на турнира: Тиафо взе своето сладко отмъщение и "затвори телефона" на Шелтън в Ню Йорк!

от в 01:45 на 31.08.2024
Елеонора Александрова

Франсис Тиафо взе своя сладък реванш за поражението си на миналогодишния US Оупън от Бен Шелтън. Бившият представител на топ 10 изоставаше с 1:2 сета, но показа защо беше финалист в Синсинати, сломявайки младия си сънародник в петсетова епика - 4:6 7:5 6:7(5) 6:4 6:3 за 4 часа и 6 минути игрово време. В битка за място на 1/4 финалите той би могъл да оформи сблъсък с Новак Джокович, стига сърбинът да преодолее съпротивата на шампиона от Монреал - Алексей Попирин.

От в самото начало двамата тенисисти предложиха атрактивен и разнообразен тенис, ала представителят на топ 15 бе този, който стоеше по-добре на корта и още в четвъртия гейм той поведе с пробив. Последваха подавания, които бяха спечелени скоропостижно от сервиращите, докато не дойде деветия гейм, когато финалистът от Синсинати съумя да отвърне на пробива, но левичарят удари отново съперниковия сервис при 5:4 и измъкна успеха в откриващата част.

Световният номер 20 стабилизира значително играта си във втората част, като непредизвиканите грешки бяха сведени до минимум, за разлика от завършващите удари. Миналогодишният полуфиналист, от своя страна, не отстъпваше по нито един показател спрямо опонента си, ала при 5:5 Тиафо бе този, който пое инициативата и чрез късен пробив и силна сервис игра след това, изравни сетовете.

Третата част се превърна в истинска игра на нерви за американците, като всеки един от тях имаше своя шанс. Все пак късметът се усмихна на Шелтън в осмия гейм на сета и така той си осигури необходимата преднина. Тиафо обаче показа, че не е готов да отстъпи лесно на сънародника си и отвърна с рибрейк, спасявайки сетбол след драматиичен гейм, продължила близо 10 минути.

В следващите минути липсваха изненади и така се стигна до тайбрек. Силите на по-нискоранкирания тенисист изглеждаха изчерпани в първите минути на дългия гейм, тъй като не съумя да спечели нито една точка до смяната на полетата - 6:0 .

Последва серия от недобре обмислени решения, дошли от ракетата на по-младия тенисист и това позволи на Тиафо да спаси 5 поредни сетбола. Точно, когато "Биг Фо" изглеждаше готов да обърне тайбрека в своя полза, Шелтън използва най-силното си оръжие, а именно сервиса, за да затвор сета с поредния си ас и да се доближи максимално до победата.

Макар и умората у тенисистите да ставаше все по-осезаема, интензитетът в двубоя продължаваше да бъде висок и двамата шоумени продължаваха да радват сънародниците си с равностойна битка, а усилията им бяха възнаградени от наелектризиращата атомсфера на "Артър Аш". Все пак Тиафо бе този, който бе по-смел в разиграванията и реализира късен пробив, чрез който да изравни резултата в сетовете и да вкара сблъсъка в 5-та част.

Финалният сет започна обещаващо за Шелтън, който имаше два брейкбола пред себе си при 1:1. Опитът на световния номер 20 обаче не само му помогна да се измъкне от тази критична ситуация, но и да влезе в ролята на фаворит в следващия гейм и да се доближи до победата с преднина от пробив. Тиафо запази хладнокръвие си до последната минута на двубоя, за да запише своята първа победа над сънародника си в третия мач помежду им, "затваряйки телефона" на младока!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Мачът на турнира: Тиафо взе своето сладко отмъщение и "затвори телефона" на Шелтън в Ню Йорк! Елеонора Александрова
Теми:  
atp | us open | бен шелтън | Обзори | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook