Мадрид: Томова срещу съперничка, която не е побеждавала; Рибакина и Сабаленка в една половина

от в 20:58 на 21.04.2024
Калоян Соколов

Виктория Томова направи много солиден старт на настоящия сезон и до тази седмица се намираше в серия от пет поредни турнирни участия, в които записваше поне по една победа. Тази поредица беше нарушена на WTA 250 турнира в Руан, където първата ни ракета при дамите имаше аванс от 4:1 в решителния сет срещ местната представителка Варвара Грачева, но допусна обрат.

Тогава не се знаеше дали Томова ще попадне директно в основната схема на WTA 1000 надпрвеварата в Мадрид, тъй като беше първа резерва за основната схема, но късметът се усмихна на българката и тя все пак ще участва директно в същинската част на състезанието. През миналата година нашата сънародничка дебютира в испанската столица и влезе в основната схема като "щастлива губеща", но загуби от Юлия Грабхер в два сета на старта.

Жребият за тазгодишното издание на турнира пък отреди Вики да открие кампанията си с мач срещу китайката Ксиню Уанг, която се намира под номер 42 в световната ранглиста, която всячески през своята кариера е избягвала червената настилка и през миналата година беше записала 5 поредни загуби преди участието си на Ролан Гарос, където обаче достигна до третия кръг. Досега Томова и Уанг са сa срещали два пъти, а азиатката е излизала победителка във всеки един от тези случаи. Любопитна подробност за 22-годишната тенисистка е, че тя е 2-кратна шампионка от Шлема при девойките и е считана за една от най-талантливите състезателки в WTA 

Ако българката все пак запише дебютен успех над Уанг, то ще има възможност за трети път през сезона да премери сили с 21-ата поставена Каролин Гарсия, която я отстрани в Индиън Уелс и Маями, но Томова се представи страхотно в първата им среща за годината и не беше далеч от сензацията срещу бившата носителка на трофея от WTA финалите.

В тази долната час от схемата са още имена от ранга на Арина Сабаленка, Маркета Вондроушова, Барбора Крейчикова, Кинуен Жанг, Даниел Колинс и сензационната финалистка от Щутгарт - Марта Костюк, която още в трети кръг би могла да премери сили с шампионката от същата надпревара, а именно Елене Рибакина.

Горната половина е предвождана от Ига Швьонтек, като тя би могла да премери сили с една измежду Елина Свитолина и Виктория Азаренка още в 1/8-финалите. В тази четвъртина попадна още Мария Сакари, а Кори Гоф и бившата шампионка Онс Жабер са сред възможните евентуални съпернички за полякинята в полуфиналната фаза.

Безспорният гвоздей в програмата на първия кръг е срещата между Ема Радукану и бившата номер едно Каролина Плишкова, а Паула Бадоса изглежда е преодоляла травмата, която получи в Щутгарт и също е сред участничките в състезанието.

Пълен жребий за WTA 100 надпреварата в Мадрид:


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Мадрид: Томова срещу съперничка, която не е побеждавала; Рибакина и Сабаленка в една половина Калоян Соколов
Теми:  
wta | Арина Сабаленка | виктория томова | елена рибакина | жребий | ига швьонтек | каролин гарсия | ксиню уанг | мадрид

Коментари





Следвайте ни в Facebook