Майорка: 289-ият повали топ поставения; Монфис е на първи 1/2-финал на трева от 6 години

от в 10:21 на 28.06.2024
Калоян Соколов

Гаел Монфис се класира за своя първи полуфинал на трева от 6 години насам. Френският ветеран не беше печелил мач на тази настилка от 2021-ва, но в момента нещата са различни за "Ла Монф", който вече се опитва да играе много по-агресивно и да разчита главно на своя първи сервис, което е ефективна стратегия на най-бързата тенис настилка. Бившият номер 6 отстрани друг от най-опитните играчи в Тура, а именно Роберто Баутиста Агут, за да намери място във финалната четворка на ATP 250 надпреварата в Майорка. Световният номер 40 изстреля 15 аса по пътя към успеха и в крайна сметка се наложи с крайното 6:3 4:6 6:4 за 2 часа и 33 минути, за да оформи сблъсък с четвъртия поставен Алехандро Табийо.

Монфис имаше преднина от сет и 4:2 гейма, но местният любимец не се отказа и демонстрира защо преди 5 години достигна до полуфиналите на Уимбълдън, изравнявайки общия резултат. Французинът имаше ранното предимство в решителната част и на два пъти повеждаше с брейк, но неизменно беше застиган от своя съперник в резултата. Все пак големият шоумен на световния тенис намери сили да отмъкне още веднъж подаването на Агут при 4:4 и този път не допусна изненади на собстве сервис, осигурявайки си крайния успех.

Голямата изненада дойде в последния 1/4-финален двубой за деня, където беше отстранен топ поставения Бен Шелтън. Сензацията беше постигната от 24-годишния квалификант Пол Джуб, който е под номер 289 в световната ранглиста и досега нямаше победа на ниво ATP в своята кариера. Местният любимец отрази мачбол в тайбрека на финалния сет и триумфира след 6:3 3:6 7:6(8), а в следващатс фаза го очаква мач с австриеца Себастиан Офнер.

Развитието беше сходно с предходната среща, защото Джуб пропиля преднина от сет и пробив, както и общо 6 мачбола, но в крайна сметка спечели последните 3 точки в дългия 13-ти гейм на решителната част и нанесе поредно разочароващо поражение на световния номер 14 от началото на тревния сезон.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Майорка: 289-ият повали топ поставения; Монфис е на първи 1/2-финал на трева от 6 години Калоян Соколов
Теми:  
atp | гаел монфис | майорка | Обзори | пол джуб

Коментари





Следвайте ни в Facebook