Макенроу: ,,US Open и Ролан Гарос са нож с две остриета за Надал"

от в 14:44 на 03.07.2020
Анисия Стоева


Преди седмици ръководителите на ATP обявиха възобновяването на сезона в средата на август. В същото време те разкриха изтощителния тенис календар, който не позволява на играчите да си поемат дъх. Ролан Гарос и US Open са на само две седмици разстояние един от друг и играчите ще трябва да направят бърз преход от твърд към клей корт. Тони Надал сподели, че племенникът му- Рафаел Надал, ще трябва да избира коя от титлите си ще защитава през 2020 г.

11-кратният шампион от Големия шлем- Джон Макенроу, вярва, че Надал ще предпочете да играе само Ролан Гарос. Испанецът може да не обмисли пътуването до Ню Йорк тази година. Всички сме наясно с безапелационния рекорд на Рафа в Париж. Във френската столица испанецът е вдигал трофея цели 12 пъти, като в Оупън ерата завоюва титлата 5 години подред.

ролан гарос

Поради тази причина е голяма вероятността шампионът да инвестира цялото си време и енергия, за да се подготви за защитата на титлата си в Париж. В действителност в желанието си да сведат финансовите загуби до минимум, ръководителите на ATP и WTA, на федерациите на САЩ и Франция са ,,набутали" двата Шлема в изключително кратък период един от друг без достатъчно време за подготовка и настройка на играчите.

ролан гарос

„Рафа е този, за който бихте си помислили, че може да е малко сложно да премине от твърда настилка в клей корт. Това не е нещо, което той обича или прави много често "- каза Макенроу пред BBC.

Превключването между две коренно различни настилки в период от две седмици, без достатъчно турнири между тях за подготовка, прави изкарването на най-добрата игра на тенисистите на показ изключително трудна задача. Твърдата настилка е доста бърза, което води до по-ниско отскачане на топката и тенисистите със силен сервис имат повече успехи върху нея. И за да усложним още повече нещата, клеят пък е най-бавната от всички видове настилки. Играчите, които играят от основната линия и спазват едно постоянство в силното въртеливо движение на топката са най-облагодетелствани от дългите разигравания и по-високото отскачане на топката. Силните сервизи тук не са подходящи, той като топката се вдига прекалено високо и става бавна и лесна за връщане- абсолютно контрастни характеристики.

ролан гарос

„Ще бъде интересно да се види дали някои от европейските играчи ще решат да не идват в САЩ поради някакви опасения относно новите огнища, но изглежда, че Ню Йорк се справя много по-добре. Но кой знае какво ще се случи през следващите месеци".

„Мисля, че надпреварата може да се направи и звучи така, сякаш са го планирали по начин, който е изключително безопасен за играчите и малкото хора, които ще бъдат допуснати. Бих се изненадал, ако топ тенисистите, които естествено имат правото да не играят, не участват в Откритото първенство на САЩ “- добави той.

ролан гарос
От друга страна, Джон Макенроу смята, че световният №1- Новак Джокович, може да участва и в двата турнира от Шлема.


„Говорим за два от трите Шлема , които остават- това е огромно за играчите. Правено е и преди и няма да засегне повече от няколко играчи. Очевидно, предполагаме и се надяваме, че Новак ще се оправи и ще може да се състезава както на Ролан Гарос, така и на US Open".


ролан гарос

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Макенроу: ,,US Open и Ролан Гарос са нож с две остриета за Надал" Анисия Стоева

Коментари





Следвайте ни в Facebook