Мануела Малеева: Властта опитва да провали електронното гласуване

от в 10:30 на 25.04.2016
Георги Христов

Една от най-добрите български тенисистки в историята Мануела Малеева е част от ИК „Гласувай без граници“. От организацията излязоха с остра декларация срещу гласувани промени в Изборния кодекс.

Ето и позицията на Малеева:

Парламентът прие на второ четене промени в Изборния кодекс, с които направи гласуването задължително, забрани провеждането на референдуми заедно с избори, забрани отварянето на изборни секции извън дипломатическите представителства извън България и отказа да създаде многомандатен район „Чужбина“.

Това предизвика заслужено недоволство, защото е отстъпление от вече поети ангажименти към българските граждани, живеещи в чужбина.

Предстои гласуването на промените, свързани с въвеждането на електронното гласуване от дистанция. Представители на Инициативния комитет „Гласувай без граници“ и експерти се включиха в работната група към Комисията по правни въпроси в Народното събрание, която да прегледа и съгласува законодателните решения за електронно гласуване.

В работната група постигнахме съгласие за своеобразна „Пътна карта“ за въвеждане на електронно гласуване и това залегна в приетите от Комисията по правни въпроси текстове. Предвижда се:

- Тестване на технологията през 2017 г. и 2018 г. чрез експериментално гласуване от дистанция.

- Външен одит и сертификация на технологията, използваща отворен код, което да позволява наблюдение на процеса и независимо преброяване на резултатите.

- Използване на електронна идентификация в личните карти и на други носители, която следва да е налична от 2017-2018 г.

- На Евроизборите през 2019 г. въвеждане на електронно гласуване от дистанция, след като успешно е преминала експерименталната фаза.

- Инициативният комитет „Гласувай без граници“ е силно разтревожен от политическите анонси за форсирано въвеждане на експериментално електронно гласуване още на изборите за президент през 2016 г. като вид компенсация срещу орязаните изборни права на българите в чужбина.

„Гласувай без граници“ предупреждава:

- Това е необмислено и провокативно действие, чиято цел е да обрече на провал електронното гласуване.

- Необходимо е изграждането на организационен и технологичен капацитет, тестване и усъвършенстване на системата, преди нейното въвеждане.

- Призоваваме народните представители да се отнесат отговорно към процеса на въвеждане на електронно гласуване от дистанция, за да отговорят реално на очакванията на подкрепилите го на референдум близо 2 милиона българи.

- Предупреждаваме, че прибързаното и необмислено форсиране на процеса ще доведе до предизвестен провал, а това рискува да затвори завинаги страницата с електронното гласуване. Това ще изолира още повече гражданите от изборния процес.

Мануела Малеева,
Представляващ Инициативния комитет „ Гласувай без граници“


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Мануела Малеева: Властта опитва да провали електронното гласуване Георги Христов
Теми:  
гласувай без граници | мануела малеева

Коментари





Следвайте ни в Facebook