Марсело Риос: Агаси беше хванат 4 пъти с допинг и ATP го покри, защото иначе тенисът щеше да отиде по дяволите

от в 15:36 на 19.02.2020
Марк Хаджижеков
В интервю за чилийската медия „La Tercera“ бившият номер едно в света - Марсело Риос, се изказа по интересен начин за множество въпроси, покриващи казусите с допинга в АТР, като разговорът бе подбуден от скорошното отстраняване на Николас Джари от професионалния тур заради използване на забранена субстанция. Екстравагантният бивш професионален тенисист отговори в свой стил на следните въпроси:

Как разбрахте за случая с допинга и Николас Джари? 

Бях много благодарен, че татко ми се обади, за да ми каже какво се случва. Говорих и с Николас и той ми разказа своята версия. Спомням си кога направиха допинг теста. Пристигнахме в Мадрид онзи ден (по време на Купа Дейвис през ноември) в 6 сутринта и те чакаха Гарин. С тестовете те намират всичко. Когато играех, просто се пикаеше. Сега взимат и кръв. Така че да се опиташ да скриеш нещо днес е много трудно и е твърде вероятно да бъдеш хванат във всичко, което би искал да направиш.

Знам, че и двамата (Гарин и Джари) направиха допинг теста по време на Купа Дейвис. И не бих заложил главата си за никого. Супер трудно е. Искам само най-доброто за Нико и му казах: „Ще продължиш да бъдеш Нико Джари, дори ако бъдеш отстранен за четири години или нещо друго. Обичам те като приятел, обичам те като играч и дори никога повече да не играеш, пак ще продължиш да ми бъдеш приятел.“

Резултат с изображение за „nicolas jarry sad“

Не мога да знам. Трудно е да се каже какво е направил човек. Не казвам, че го е направил или не, той е единственият, който знае това и ще знае по-късно. Но на мен, гледайки ситуацията отстрани, ми е трудно. Той е този, който най-малко би могъл да мисли за това заради начина си на съществуване. Той е методичен, подреден, много професионален. Така че, искайки да се възползвам от подобен въпрос, ми е трудно да повярвам. Не мога да си го представя.

Но защо да подлагам под съмнение допинг пробите? Освен това те хванаха калай, който не се намира в аптеките. Това са неща за културистите и за бързото натрупване на мускулна маса. Това е голям проблем и го намирам за много рядко срещан в Нико. Иска ми се да е грешка. Мисля, че наказанието е безопасно, надявам се да бъдат месеци. Ако му дадат четири години, това ще го убие. Ще прецака живота му. Разговарях с Нико, той е засегнат и се опитва да докаже, че това, което казва, е вярно, и че не е направил грешки. В такъв случай, дори да ви накажат, идеята е да поддържате имиджа чист. Преди всичко, в страна като Чили, където хората нямат особено добро мнение за нас.

Резултат с изображение за „marcelo rios“

Каква беше ситуацията с допинга във вашето време като играч?

Дават ви лист, който не се разбира. ATP подхожда неправилно в този случай. Те ви дават списък, където има милиони неща, които никога не сте виждали през живота си. Спомням си веднъж в Китай, когато бях настинал, щях да купя нещо, което да ме изобличи в използване на допинг, без да знам какво изобщо купувам. Супер трудно е. После погнаха аржентинците с кокаина. Такива случаи станаха твърде много. Едно е да го употребяваш в личния си живот, но съвсем друг е случаят с допинга, подпомагащ представянето ти в състезания. Това, което се случи с Корда, бе от втория тип. Точно в турнир от Големия шлем, който можех да спечеля. Не е като в леката атлетика, където вторият получава титлата в тези случаи. Той спечели седем мача, стигна до финала като изстребител. Месец по-късно играх с него и го победих. Беше противоречиво. Сега човек се смее, но в архивите пише, че той е спечелил Голям шлем.

Резултат с изображение за „rios vs korda“

А като играч консумирахте ли някое забранено вещество?

Никога през времето си като професионален тенисист. Нито марихуана, нито друго силно вещество, защото не исках да си стоя принудително вкъщи. Иначе са ме проверявали за допинг около три пъти през цялата ми кариера.

Андре Агаси призна, че е бил прикриван. 

Той беше хванат четири пъти и ATP го покри, защото той беше Агаси и тенисът иначе щеше да отиде по дяволите. За ATP смятам, че са потънали в лайна. По моето време Финалният Мастърс също беше на закрит и бърз корт, за да спечели Сампрас. С Бругера говорихме за това, че Мастърсът трябва да е на различна настилка всяка година. И кои бяха прецакани? Южноамериканците. Физически се прецаках на 26, защото просто не издържах.

Резултат с изображение за „andre agassi doping“

Ако бях висок 1,90... нямаше да се налага да играя пет сета, подскачайки на цимент в продължение на три месеца. Това е единственият спорт, който сменя настилката четири пъти. Не разбирам също защо има два сервиса в тениса. Това е все едно в голфа, когато играеш с приятели, да имаш правото да изпълниш два удара в началото. Абсурдно е. Такова нещо дава много голямо предимство на човек, който е висок 2,14 метра.

Роджър Федерер каза, че сте един вид перфектен играч. Как приемате тези думи? 

Той е човек, който в тенис аспект е перфектен. Това му помага да има мотивацията да продължи да печели на тази възраст... свалям му шапка. На негово място аз бих се задомил 10 години по-рано и бих изхвърлил миризливите си дрехи. „Залата на славата“ искаше да ме включи сред други легендарни тенисисти. Но това изобщо не ме интересува, дори не искам да бъда там. Грам не ме интересува. Но Федерер вече каза, че аз съм един от най-добрите, за мен това е по-важно. С това спечелих истинската „Зала на славата“, зала „Федерер“. Че най-добрият играч в историята казва нещата, които каза за мен, е много по-важно, отколкото да ми връчат всяка награда, която може да съществува. Така животът ми се отплаща, че съм тенисист.

Резултат с изображение за „federer rios“

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Марсело Риос: Агаси беше хванат 4 пъти с допинг и ATP го покри, защото иначе тенисът щеше да отиде по дяволите Марк Хаджижеков

Коментари





Следвайте ни в Facebook