Мечтан ATP дебют: 19-годишният Нестеров е на крачка от основната схема в София!

от в 17:26 на 25.09.2022
Калоян Соколов

Днешният ден определено ще остане в съзнанието на 19-годишния Пьотр Нестеров, който направи дебюта си на ниво ATP, излизайки в двубой от пресвяките на Sofia Open. Негов съперник в мача беше опитния италианец Салваторе Карузо, когото публикава в нашата столица имаше възможност да наблюдава за четвърти път, а бившият номер 78 можеше да се похвали с триумф над самия Феликс Оже-Алиасим в "Арена Армеец". Въпросните факти не повлияха по никакъв начин на нашето момче, което загатна за сериозния си потенциал и заслужено се поздрави с първата си победа на най-високото ниво в професионалния тенис - 7:6(4) 6:4. В място за основната схема пък Пьотр ще премери сили с шведа Драгош Николае Мадарш (номер 292), за когото можем да кажем че е най-нискокласираният играч в пресявките след тийнейджъра.

Българинът видимо беше притеснен в началните минути и допускаше сериозно количество грешки от дъното на корта. Карузо удряше топката с много по-голяма острота, което принуди Нестеров да се отдръпна далеч зад основната линия, откъдето нямаше особена възможност да се противопостави и закономерно допусна пробив още в откриващото си подаване. Постепенно младокът се отпусна и доказа, че голямата тенис сцена напълно му приляга, впечатлявайки с невероятно бързо придвижване по корта и редица успешни контра изпълнения.

Играта вървеше гейм за гейм, докато не се стигна до 4:3 в полза на италианеца, когато нашият сънародник вдигна трибуните на крака, след като изпълни великолепен минаващ удар от бекхенд, за да изравни при 4:4. Отговорът на по-високоранкирания състезател беше незабавен, като той се сдоби с два поредни шанса за рибрейк, само че Пьотр сервираше на много високо ниво и дори достигна до предимство в точките.

Последваха няколко продължителни размени от дъното на корта, които до една бяха спечелени от фаворита и скоро Карузо сервираше за аванс в отделните части. Младокът обаче далеч нямаше намерение да се предава и все по-често пласираше превъзходни бекхенди по правата, с чиято помощ отново изравни и провокира изиграването на тайбрек. Там обратният удар на 19-годишния тенисист отново беше на сензационно ниво, докато световният номер 270 видимо не издържаше на високото темпо от страна на българина и съвсем този маратонски 90-минутен сет приключи с успех за родния ни представител.

Нестеров по никакъв начин не понижи оборотите във втората час, която откри с поредна порция впечатляващи уинъри. Италианецът пък беше на тотално другия полюс, тъй като непрестанно пропускаше при опитите си да бъде агресивен. Тези обстоятелсва позволиха на Пьотр да се откъсне напред с 2:0 и дори спокойно можеше да удвои предимството си, ала Карузо оцеля и се разписа в резултата.

Наглед нещата се обръщаха в полза на бившия четвъртфиналист, защото тийнейджърът позагуби известно количество от физическите си сили, но продължаваше да се бори за всяка една топка и често матираше съперника си с прекрасно замаскирани къси топки. Така българският състезател бранеше умело аванса си до 5:4 в своя полза и показа здрави нерви, за да затвори сблъсъка и да се поздрави с най-голямата победа в кариерата си досега.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Мечтан ATP дебют: 19-годишният Нестеров е на крачка от основната схема в София! Калоян Соколов
Теми:  
atp | sofia open | бгтенис | Обзори | пьотр нестеров | салваторе карузо

Коментари





Следвайте ни в Facebook