Мечтан финал на Уимбълдън: Алкарас обезличи Медведев и ще спори с Джокович за титлата!

от в 20:41 на 14.07.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас направи поредната си крачка към величие в тениса и се класира за дебютния си финал на Уимбълдън. 20-годишният испанец не спира да впечатлява с подобрението си при играта на трева и след титлата си в Куинс, то през днешния ден увеличи серията си на 11 поредни успеха върху зелената настилка, обезличавайки Даниил Медведев в полуфиналите, като го сломи в последователни сетове за само час и 49 минути престой на корта - 6:3 6:3 6:3.

По този световният номер едно застигна руснака в класацията по брой победи през настоящия тенис сезон и вече двамата си поделят първото място по този показател с по 46 триумфа на сметката на всекиго от двамата. По-важното в случая за топ поставения в схемата обаче е това, което предстои за него в неделния ден, когато във финала на Уимбълдън, представляващ битка на генерациите, ще срещне 7-кратния шампион на "свещената трева" Новак Джокович, от когото ще търси реванш за поражението си на Ролан Гарос, опитвайки се да го спре в похода му към пета поредна титла в All England Club.

На старта на двубоя Карлитос видимо се нуждаеше от няколко минути време, за да навлезе в оптималния си ритъм и макар да допускаше прекомерен брой неточности в старанието си да търси неизменно атакуващи отигравания, то се спаси при второто си заставане на сервис след два дюса, без да посрещне брейкбол. Същевременно пък руснакът наглед открадна шоуто от младежа, който по традиция изумява публиката с атрактивните си изпълнения, и пласираше немалко впечатляващи уинъри от дъното на корта.

Това статукво обаче не траеше твърде дълго в срещата, след като постепенно с развитието на сблъсъка шампионът в Куинс нагоди играта си към стила на третия поставен, при което все по-често започнахме да го виждаме в близост до мрежата, където се представяше близо до съвършенството, или в изпълнение на марковите си къси топки, чрез които матираше противника. Именно сериозната вариация в подбора на удари, с която разполага испанецът, доведе до това той да вземе връх над Медведев при размените от основната линия, като оттам насетне Алкарас зададе непосилно високо за съперника си темпо на игра и реализира късен пробив в осмия гейм, благодарение на който подпечата успеха си в откриващия сет.

Още в началото на втората част обаче световният номер едно наглед поизгуби от своята концентрация и след две неточности от неговата ракета последва двойна грешка, с която той предостави дебютния за мача брейкбол на московчанина, ала светкавично пласира ас, за да заличи възможността пред противника и паритетът остана непокътнат. Мигновено Карлитос придоби сериозен импулс в своето представяне от стореното и отново ни засвидетелства класата на ретурите си през днешния ден, като всячески неутрализираше страхотния сервис на третия поставен, което съпроводи с невероятен рефлекс при играта си на мрежата, за да се сдобие с пробив аванс още при първата почивка в сета.

В следващите минути от сблъсъка проследихме пълната доминация, която наложиха двамата полуфиналисти с началните си удари, преди в деветия гейм испанецът своеобразно да превключи на следващата предавка и заигра тенис на твърде високи обороти, оказал се недостижим дори за състезател от ранга на бившия номер едно. Именно в тези мигове Алкарас за сетен път съумя да блесне със своето чувство към топката и продължи да е безупречен до последния детайл при изпълнението на къси топки, чрез които окончателно обезоръжи Медведев, за да дублира водачеството си в отделните части, при това още на сервис на московчанина.

С настъпването на третия сет действащият шампион от US Open с пълна сила продължи започнатото и намирайки се на гребена на вълната, поразяваше уверено целта от вездесъщия си форхенд, докато световният номер три се намираше в "нокдаун" и инкасира купища неточности, предвид неспособността си в тези моменти да намери дори центъра на своята ракета, като всичко това на съвкупност означаваше пробив в актива на младежа - 3:0. Впоследствие комфортният аванс в резултата видимо наруши концентрацията на ибериеца, който изигра кошмарен гейм на собствено подаване и с четири непредизвикани грешки, последната от които двойна, предаде сервиса си в сметката на руснака и се раздели с предимството си.

Така стеклите се обстоятелства доведоха до светване на сигналната лампа за Карлитос, който светкавично повиши агресията в отиграванията си на ретур, като отново извоюва правото си да разполага с преднина от пробив, ала по примера отпреди броени минути, допусна нов спад на начален удар и отново се раздели със своя аванс в резултата. Проблемите за сервиращите обаче далеч не приключиха дотук и Медведев на свой ред не впечатли с нищо при своето подаване, като направи поредната си двойна грешка и топ поставеният се възползва от случилото се, за да пласира дълбок ретур, донесъл му трети пореден пробив, към който той подходи значително по-отговорно спрямо предишните два и изигра гейма си с необходимото внимание, за да узакони победата си и класирането за финала на Уимбълдън.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Мечтан финал на Уимбълдън: Алкарас обезличи Медведев и ще спори с Джокович за титлата! Мартин Петков
Теми:  
atp | даниил медведев | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook