Мечтан старт за Сърбия: Джокович пое лидерската роля и изведе тима си до триумф над Китай

от в 17:53 на 31.12.2023
Мартин Петков

Новак Джокович по-рано в хода на днешния ден донесе ранен аванс на родината в съревнованието между Сърбия и Китай на United Cup, като броени часове по-късно му се наложи да се завърне на корта за решаващия мач на смесени двойки, в който световният номер едно изигра своята ключова роля, за да изведе западните ни съседи до успеха в генералния сблъсък. Рекордьорът по титли от Големия шлем застана рамо до рамо с младата си сънародничка Олга Данилович за двубоя в карето срещу вече обиграния тандем Жижен Жанг / Кинуен Женг, като след известна драма и супертайбрек, то шампионите от първото издание на ATP Cup триумфираха - 6:4 2:6 10:6.

По този начин Сърбия се доближи максимално до класирането си за следващата фаза на отбраната надпревара, като за целта във вторник ще трябва да се справят с тима на Чехия.

Решителната среща от съревнованието между двете държави стартира наглед логично с оглед залог на мача, като никоя от двойките в първите моменти не се нагърбваше с това да поема излишни рискове и стоеше изцяло концентрирана върху собственото си представяне на сервис. В това русло бяхме отведени до поливалентния седми гейм, когато макар и да сервираше близо двуметровия Жанг, то нагласата на ретур от страна на западните ни съседи им позволи почти неизменно да влязат в разиграване, където се чувстваше значително по-уверени в способностите си и засвидетелстваха това чрез отлични пресичания на мрежата, донесли им пробив аванс. 

Оттам насетне доминацията на подавачите тотално се изпари от корта, след като започнахме да ставаме свидетели на все по-агресивни атаки от страна на посрещачите, което доведе до цели шест възможности за осъществяването на рибрейк пред китайците, но именно при решаващата точка в геймовете Джокович се нагърбваше с отговорността да дирижира случващото се и Сърбия отмъкна успеха в откриващия сет.

Във втората част качеството в представянето на световния номер едно и младата му сънародничка спадна драстично, като Данилович видимо изпитваше колебания в подбора си на ударите и грешките от нейната ракета преобладаваха, което работеше единствено в интереса на Жанг и Женг. Ясно установеният контрол в двубоя от страна на китайският тандем пък нагледно си пролича в цифрово отношение, след като те съумяха да преобразуват игровия си превес в преднина от 5:0 гейма, която ги изведе до безпроблемното спечелване на сета и предизвикването на решителен супертайбрек, който да излъчи победителя в генералния сблъсък от група Е.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Мечтан старт за Сърбия: Джокович пое лидерската роля и изведе тима си до триумф над Китай Мартин Петков
Теми:  
united cup | жижен жанг | кинуен женг | китай | новак джокович | олга данилович | сърбия

Коментари





Следвайте ни в Facebook