Мечтата за медал е жива: Надал и Алкарас триумфираха в решителен тайбрек и са на 1/4-финал!

от в 20:21 на 30.07.2024
Калоян Соколов

Рафаел Надал и Карлос Алкарас са 1/4-финалисти в надпреварата на двойки. Испанците бяха опряни до стената от Талон Грийхспор и бившия номер едно на двойки, Уесли Кулхоф, но триумфираха след решителен супер тайбрек и вече са само на една победа от битките за разпределение на медалите - 6:4 6:7(2) 10:2 за 2 часа и 24 минути игрово време.

В 1/4-финалите пък иберийците ще премерят сили с една от малкото поставени двойки, а именно Раджийв Рам и Остин Крайчек, които поотелно са били на върха в световната ранглиста при тандемите и имат общо 5 "мейджър" купи при тандемите в кариерите си.

Срещата започна отлично за звездното дуо, което още в третия гейм се сдоби с брейкбол, но Грийхспор явно беше решил, че му е писнало да бъде пробиван от Алкарас и изглеждаше готов да вземе реванш за вчерашата си загуба в сингъл турнира от световния номер три. Нидерландецът изпълни серия от отлични начални удари, за да измъкне "лалетата" от опасността и те поведоха с 2:1. 

Категорично обаче испанците печелеха много по-лесно своите подавания, а Рафа показваше впечатляваща свежест и гонеше множество топки наравно със 17 години по-младия си партньор. Фаворитите категорично имаха предимство в разиграванията, но Кулхоф демонстрираше непрекъснато защо е бил номер едно на двойки и затваряше отлично мрежата, като играта вървеше напълно равностойно до 3:3.

Тогава Надал пое нещата в свои ръце и на няколко пъти направи маневрва, за да отиграе от форхенд и да остави без отговор съперниците в близост до филето. Така иберийците се сдобиха със скрит сетбол, когато беше ред на длановия удар на Карлитос да избухне и да донесе дългоочавания пробив за "Надалкарас". Впоследствие нидерландците се сдобиха с брейкбол, ала Грийхспор показа характерните си колебания в най-важните моменти и изкара своя ретур в аут, а оттам насетне испанците нямаха спиране към спечелването на сета.

Аутсайдерите промениха сериозно поведението си във втората част и атакуваха почти всяко едно второ подаване на опонентите си. Двете звезди на световния тенис обаче бяха устойчиви под постоянния натиск, на който бяха подложени и продължаваха да контролират играта. Все пак Кулхоф и Грийхспор показваха достатъчно тенис аргументи да се задържат в резултата и при 4:3 в своя полза дори разполагаха с две точки за пробив, само че Алкарас показа фантастични реакции и на практика собственоръчно спаси отбора си.

Оттам насетне по-именитите състезатели взеха превес и имаха редица шансове да сложат точка на спора с решителен брейк, но нидерландците отказваха да се предадат и достигнаха до тайбрек. Там диригентската палка беше поета от Уесли Кулхоф, който надиграваше Алкарас от дъното на корта, а Надал беше прехвърлен от него чрез фамозен лоб с гръб към корта, за да станем свидетели на трети решителен сет.

В него се играеше супер тайбрек до 10 точки, а ролите бяха напълно разменени, тъй като видяхме един изключително мотивиран Надал, чиито удари се засилиха значително и той се превърна в главното действащо лице. Тази гледка изпълни с увереност и неговия партньор, а това позволи на големите фаворити да си осигурят цели 8 мачбола при 9:1 в своя полза и не сбъркаха при втория си шанс да затворят мача!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Мечтата за медал е жива: Надал и Алкарас триумфираха в решителен тайбрек и са на 1/4-финал! Калоян Соколов
Теми:  
atp | карлос алкарас | Обзори | париж 2024 | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook