Медведев: Когато сте отчаяни, най-важното е да се изправите бързо

от в 12:20 на 21.01.2021
Петър Томов

Настоящият шампион от финалите на ATP Даниил Медведев завърши 2020 година като тенисистът в най-добра форма, но това не значи, че световният номер 4 не срещна неприятности през миналия сезон. 

"Със сигурност понякога имам проблеми, особено когато не играя добре" сподели Медведев. "Понякога мога да изпусна нервите си. Нямах нито един финал.. и това ми повлия."

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Medvedev Daniil (@medwed33) 

Руснакът стартира сезон 2020 с 4 последователни победи на първото издание на ATP Cup и стигна до полуфиналите на US Open, но преди да започнат последните два за сезона турнира, той беше с 18 победи и 10 поражения през годината и без нито един финал. 

"Тенисът не е лесен спорт. Трудно е да се обяснят някои от нещата, които се случват.. Когато сте отчаяни, най-важното е да се изправите бързо", каза Медведев. "Исках да покажа, че мога да играя добър тенис и да побеждавам добри играчи."

Медведев пристигна на последния турнир от сериите Мастърс в Париж с 1 победа и 3 загуби в предишните си участия във френската столица и си тръгна с третата си ATP Masters 1000 титла. Това придаде инерция на московчанина към Финалите на ATP в Лондон където през сезон 2019 руснакът загуби и трите си срещи в груповата фаза на турнира. Медведев игра най-добрият тенис в своята кариера и стана първият играч, победил първите трима в световната ранглиста в едно издание на финалите на Тура. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Medvedev Daniil (@medwed33)

Четвъртият поставен игра впечатляващо в груповата фаза, печелейки и трите си мача в последователни сетове, включително и успех с 6-3, 6-3 над Световния номер 1 Новак Джокович. Но в полуфиналите Медведев беше на крачка от отпадане, след като изоставаше с 6-3, 5-4 от Рафаел Надал и испанецът сервираше за мача. 

"Със сигурност когато Рафа сервираше за мача част от подсъзнанието ми си мислеше: "Добре, след няколко минути ще съм в съблекалните. Жалко, защото бях в толкова добра форма", признава Медведев. "Чувствах, че не играя по-зле от него. Имах пробив преднина във втория сет. Знаех, че това е последният ми шанс и затова трябва да дам  всичко от себе си."

"Успях да направя няколко добри ретура, един уинър и го изравних за 5-5. Напрежението се прехвърли върху него, защото той изпусна възможността да затвори мача. Това е само малък пример за мислите, които преминават през мозъка ви, които ви карат да се фокусирате върху целта си."

Медведев успя да направи феноменален обрат и спечели мача с 3-6, 7-6(4), 6-3, а впоследствие на финала записа още един трисетов успех - срещу шампиона от Откритото първенство на САЩ Доминик Тийм. Няколко седмици след като Медведев беше загубил вяра в себе си, той направи една от най-запомнящите се победни серии в историята на финалите на ATP. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Medvedev Daniil (@medwed33)

"Ако трябва да играя защитно, ще играя защитно. Но обикновенно срещу играчите от Топ 10 не е достатъчно само това, затова трябва да смениш тактиката", каза руснака. "Разбира се, когато се чувствам добре ще удрям топката силно, особено на форхенд. Имах повече уинъри от опонента си в почти всеки мач, който играх (в Лондон), което е страхотно. Радвам се, че малките детайли, над които работихме с треньора ми в тренировките проработиха и ми помогнаха да достигна до този успех."

24-годишният Медведев имаше много възходи и падения през 2020 година, но няма да почива на стари лаври.

"Опитваме се да работим всеки ден, за да стана по-добър тенисист."


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Медведев: Когато сте отчаяни, най-важното е да се изправите бързо Петър Томов
Теми:  
атр финали | данил медведев

Коментари





Следвайте ни в Facebook