Медведев сътвори наглед невъзможен обрат срещу Зверев и ще спори със Синер за трофея на АО!

от в 12:36 на 26.01.2024
Калоян Соколов

Даниил Медведев е вторият финалист на Аустрелиън Оупън, след като сътвори изумителен обрат над Александър Зверев и го надигра в 5-сетов спектакъл - 5:7 3:6 7:6(4) 7:6(5) 6:3. Зверев показа, че победата му над Карлос Алкарас е била напълно закономерна и дори надгради над представянето си от четвъртфиналната фаза на състезанието, но не издържа на напрежението в решителните моменти от сблъсъка и записа шеста загуба в последната година от този съперник.

Самата среща премина почти изцяло под диктовката на Зверев в откриващите два сета, тъй като той се възползваше отлично от дефанзивната позиция на опонента си и излезе близо 40 пъти на мрежата, показвайки отлични рефлекси, за да спечели над 80 процента от разиграванията, когато се озоваваше в тази зона от корта, ала руснакът заигра много по-агресивно във втората част от мача и заслужено сътвори един от най-впечатляващите си обрати някога, триумфирайки в тази същинска 4-часова и 30-минутна епика в Мелбърн.

Яник Синер пък ще очаква московчанина в спора за трофея, а това ще бъде дебют в подобна фаза от най-елитните тенис състезания за младока, но именно той ще влезе като лек фаворит в мача, имайки предвид, че днес не отпусна нито една точка за пробив на Новак Джокович и му нанесе първа загуба в полуфинален двубой от Откритото първенство на Австралия.

Двамата играчи откриха мача с размяна на нулеви сервис геймове, ала серията на Зверев достигна до осем поредни спечелени точки и бившият номер 2 реализира ранен пробив. Подемът на германеца не спря дотук, като той диктуваше почти всяко едно разиграване и не се притесняваше да решава нещата в близост до филето, където впечатляваше с изключително подобрените си волета и това му помогна да осъществи нов брейк за аванс от 4:1.

Медведев обаче нямаше намерение да се предава и се превърна в познатата стена от дъното на корта, отразявайки всяко едно по-агресивно отиграване на своя съперник. Руснакът покриваше по невероятен начин своята половина от корта и непрекъснато принуждаваше по-нискоранкирания играч да прави допълнителните удари, което водеше до немалко неточности от ракетата на Саша и паритетът беше възстановен при 5:5.

Олимпийският шампион все пак се мобилизира навреме и за трети път отмъкна сервиса на някогашния водач в световната ранглиста, след което оцеля в серия от маратонски разигравания, като едното от тях продължи над 50 удара и Зверев вдигна публиката на крака, завършвайки го с ефектно стоп воле и по този начин си осигури триумфа в първия сет.

Наглед тези събития не повлияха негативно на финалиста от 2022-ра и той минаваше с лекота през подаванията си на старта на втората част. Определено обаче Зверев излъчваше по-голяма свежест в действията си и не спираше да поставя световния номер три под натиск, а изглежда напрежението обхвана московчанина, защото той пропусна бекхенд воле на празен корт и в крайна сметка инкасира пробив в петия гейм.

Оттам насетне шестият поставен беше абсолютно безкомпромисен от линията за начален удар и печелеше всяко едно по-дълго разиграване, докато Медведев изгуби прословутото си търпение и увеличи значително броя си на непредизвикани грешки, което позволи на неговия опонент да осъществи още един брейк, за да си осигури преднина от 2:0 сета.

Световният номер три заигра далеч по-агресивно от този момент насетне и започна много по-бързо да печели точките в собствените си сервис геймове, само че германецът също се представяше на много високо ниво и никой не можеше да се откъсне напред в резултата до 5:5. Тогава третият поставен достигна до една наглед невъзможна топка и пласира фамозен минаващ удар, за да достигне до скрит сетбол, но Зверев се справи за пореден път под напрежение и закономерно се стигна до тайбрек.

Там инициативата беше от самото начало на страната на московчанина, който на два пъти повеждаше с мини пробив, но смяната на полетата дойде при 3:3 точки. Все пак бившият номер едно демонстрира характер и нямаше намерение да се предаде толкова лесно, печелейки 4 от следващите 5 разигравания, като така се поздрави с първи спечелен сет в срещата, за да намали изоставането си на 1:2 части.

Следващият сет отново ни предложи сериозна доминация от страна на сервиращите, а играта беше далеч по-различна като динамика, защото Медведев заигра малко по-близо до основната линия и не се колебаеше да изостри темпото, когато получи възможност. Разиграванията продължаваха да бъдат изключително продължителни и протичаха с променлив успех, като единствените два брейкбола се откриха пред бившия финалист, само че Саша ги заличи и отново се стигна до 13-ти решаващ гейм, където отново руснакът демонстрира по-голяма стабилност и вкара мача в пета решителна част.

Там категорично Медведев имаше лукса да разполага с психологическото предимство и все по-често извличаше леки грешки от ракетата на съперника си, който усещаше как ще загуби един наглед спечелен мач и по-високопоставеният тенисист реализира два пробива, за да подпечата своето място във финала.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Медведев сътвори наглед невъзможен обрат срещу Зверев и ще спори със Синер за трофея на АО! Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър зверев | Аустрелиън Оупън | даниил медведев | Обзори | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook