Медведев: Тревата вече е много по-бавна; разиграванията не са по-бързи от тези на клей корт

от в 12:36 на 19.06.2024
Калоян Соколов

Играта на трева има своите специфики и най-старата тенис настилка определено не е лъжица за всяка уста. Дългите размени от дъното на корта са значително по-редки, а импровизацията, късите топки и излизанията към мрежата са на почит. Затова и не е чудно, че Роджър Федерер е рекордьор по брой титли на Уимбълдън, имайки предвид неговия изключително богат репертоар от удари и лазерно насочен начален удар, който е от огромно значение на бързата трева.

Даниил Медведев обаче разкрива, че тревата се е изменила много във времето и вече нещата са много различни от годините, в които всички са практикували прийома сервис воле, щом стъпят върху тревните кортове. Бившият номер едно говори пред Tennis TV за трудностите при адаптацията към новата настилка, която той изобщо вече не намира за толкова бърза:

"Не е лесно. Чувал съм, че в миналото тревата е била много бърза. Сега вече е много по-бавна и по мое мнение настилката не е по-бърза спрямо твърдите кортове и клея, когато говорим за скоростта на разиграванията. Просто отскокът е по-нисък и това може да ти създаде проблеми. Понякога топката се плъзга повече по настилката, а понякога направо спира на място и не можеш да обясниш защо.

Говорихме си с моя треньор точно на тази тема. Скоростта на тревата не създава проблеми на играчите. Отскокът е истински трудната част. Единствено сервисът идва наистина по-бързо, отколкото на всяка една друга настилка и това отнема голяма част от времето ти за посрещане, което е причината да наблюдаваме толкова много тайбреци на трева. Вчера с Роман Сафиулин нямахме нито една точка за пробив по време на двойковия ни мач, тъй като съперниците ни сервираха наистина силно и е много трудно да се справяш достатъчно добре на ретур.

Тайната е просто да се опиташ да вкараш ретура си вътре в корта и след това ще имаш достатъчно време на разположение" - съветва Медведев, който изтъкна видното и с просто око забавяне на настилките в тениса, което цели топката да бъде повече време в игра, за да има по-голям зрителски интерес към спорта.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Медведев: Тревата вече е много по-бавна; разиграванията не са по-бързи от тези на клей корт Калоян Соколов
Теми:  
atp | даниил медведев | интервюта | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook