Merci, Gillou: Алиасим спря похода на Симон в Париж и сложи край на славната му кариера!

от в 18:01 на 03.11.2022
Мартин Петков

Един от любимците на френската публика през последните близо две десетилетия - Жил Симон, по-рано тази година последва примера на своя добър приятел и сънародник Жо Вилфред-Цонга, като обяви, че в края на тенис сезона пред родна публика на Мастърс 1000 турнира в Париж ще сложи край на дълголетната си кариера. Французинът макар и да няма същата фенска маса като други представители на "петлите" в лицето на Гаел Монфис, Ришар Гаске или Цонга, то той винаги се е отличавал със своята борбеност, която му е донесла върхово класиране под номер 6 в световната ранглиста, цели 14 АТР титли и шанса да е един от малцината състезатели с 500 или повече победи в Тура, придружени от по поне една такава над всеки от членовете на Голямата четворка, напълно достойно за уважение.

Жилу, както бива наричан по време на своята кариера 37-годишният ветеран, получи "уайлд кард" за участие на състезанието в зала "Берси", като местната легенда дори в последните си мигове на корта демонстрира своята пословична непримиримост и прекара общо 5 часа и 4 минути на корта, за да надиграе последователно Анди Мъри и Тейлър Фриц. В осминафиналите за французина обаче изпитанието беше едно от най-сериозните в Тура, след като той трябваше да срещне намиращия се в серия от 14 поредни победи и 3 титли - Феликс Оже-Алиасим, който разочарова домакините в този крайно емоционален сблъсък и безапелационно надигра техния любимец с 6:1 6:3, в мач продължил час и 32 минути, слагайки край на професионалния път на Жил Симон в тениса. За Жилу предстои да се отдаде на заслужена почивка след 20 години на най-високо ниво в спорта, докато Феликс записа своя 15-и последователен успех и на четвъртфиналите във френската столица ще срещне полуфиналиста от US Open - Франсис Тиафо.

В началото на двубоя канадецът се възползва от далеч по-доброто си физическо състояние, макар и да прекара 3 часа и 30 минути на корта за вчерашния си успех над Микаел Имер, спрямо ветерана, като не допусна да се влезе в дълги разигравания и проби след поредица печеливши удари - 3:0. Бившият номер 6 постепенно намери ритъма си и се разписа в резултата, но скоропостижно Алиасим преодоля защитната игра от дъното на корта на местната легенда и посредством втори брейк в актива си към него прибави и откриващия сет.

Във втората част Жилу с помощта на публиката стисна зъби и въпреки болката, показа всеизвестния си характер на гладиатор на корта, като дори на два пъти достигаше брейкболи. Световният номер 8 от своя страна разчиташе за пореден път на вездесъщия си начален удар, който в последните седмици е неговото най-голямо оръжие и той се измъкна от неблагоприятната ситуация, за да реализира съдбоносен пробив в седмия гейм. Симон предусещаше края и с видимо насълзени очи загуби последвалото подаване пред безупречната игра на фаворита, за да официализира оттеглянето си от тениса.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Merci, Gillou: Алиасим спря похода на Симон в Париж и сложи край на славната му кариера! Мартин Петков
Теми:  
atp | жил симон | париж | Париж - Берси | феликс оже-алиасим

Коментари





Следвайте ни в Facebook