Мерси, Жо: Съвременният мускетар, чиято следа ще остане завинаги в историята на тениса

от в 07:07 на 26.05.2022
Мирела Николова

Жо-Вилфред Цонга – име, отъждествяващо се с тенисиста, който ще бъде запомнен като един от най-харизматичните и излъчващи истинско щастие на корта играчи. Той бе в състояние да превърне всеки един свой мач в незабравимо преживяване за зрителите по трибуните и несъмнено ще липсва на почитателите на тениса по света. Във вторник бе сложен край на неговата тенис приказка, която ще остане завинаги в сърцата на феновете.

"Винаги съм казвал, че една от целите ми е да вдъхновявам децата, да мотивирам останалите човешки същества. Надявам се, че съм успял да го направя по време на кариерата си", споделя французинът в интервю пред АТР, като може да бъде напълно уверен, че е изпълнил мисията си.

През тези 18 години Цонга може да се похвали с достигане до сблъсъка за титлата на Аустрелиън Оупън 2008 и изкачване до №5 в световната ранглиста, които го превръщат в единствения французин, достигал до финал на турнир от Големия шлем през последните 20 години и един от едва шестимата френски тенисисти, изкачили се до топ 5 на световната ранглиста.

"Той е изключително постоянен играч и обича голямата сцена. Никога не се поддава на напрежението, не се влияе от публиката или от това кой стои срещу него", отбелязва Чилич по адрес на бившия №5. Свидетелство за думите на хърватина е фактът, че Цонга е единственият играч, който е постигнал победи над всички членове на Голямата четворка в периода, когато те са били №1 и един от едва тримата тенисисти (заедно със Стан Вавринка и Томаш Бердих), нанасяли поражение на Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович в надпреварите от Шлема.

Не това обаче е най-важното за Цонга, който заявява следното: "Да, печелил съм титли, но на някои от турнирите дори не мога да си спомня какво се е случило на корта и как съм стигнал до тях. Това, което завинаги ще остане в съзнанието ми обаче, са моментите, когато някой ми каже, че съм му послужил за вдъхновение".

За съжаление, травмите съпътстваха французина по време на цялата му кариера и през последните години той така и не успяваше да се завърне на високо ниво за дълъг период, което го принуди да вземе решение да се сбогува с професионалния тенис.

"Сега стоя пред вас без ракетата си - моя най-добър приятел през последните 30 години. Благодаря ти, тенис, обичам те", гласяха финалните думи на Цонга от корт "Филип Шатрие".

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Мерси, Жо: Съвременният мускетар, чиято следа ще остане завинаги в историята на тениса Мирела Николова
Теми:  
atp | жо-вилфред цонга | любопитно | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook