Мерси, Жо: Съвременният мускетар, чиято следа ще остане завинаги в историята на тениса

от в 07:07 на 26.05.2022
Мирела Николова

Жо-Вилфред Цонга – име, отъждествяващо се с тенисиста, който ще бъде запомнен като един от най-харизматичните и излъчващи истинско щастие на корта играчи. Той бе в състояние да превърне всеки един свой мач в незабравимо преживяване за зрителите по трибуните и несъмнено ще липсва на почитателите на тениса по света. Във вторник бе сложен край на неговата тенис приказка, която ще остане завинаги в сърцата на феновете.

"Винаги съм казвал, че една от целите ми е да вдъхновявам децата, да мотивирам останалите човешки същества. Надявам се, че съм успял да го направя по време на кариерата си", споделя французинът в интервю пред АТР, като може да бъде напълно уверен, че е изпълнил мисията си.

През тези 18 години Цонга може да се похвали с достигане до сблъсъка за титлата на Аустрелиън Оупън 2008 и изкачване до №5 в световната ранглиста, които го превръщат в единствения французин, достигал до финал на турнир от Големия шлем през последните 20 години и един от едва шестимата френски тенисисти, изкачили се до топ 5 на световната ранглиста.

"Той е изключително постоянен играч и обича голямата сцена. Никога не се поддава на напрежението, не се влияе от публиката или от това кой стои срещу него", отбелязва Чилич по адрес на бившия №5. Свидетелство за думите на хърватина е фактът, че Цонга е единственият играч, който е постигнал победи над всички членове на Голямата четворка в периода, когато те са били №1 и един от едва тримата тенисисти (заедно със Стан Вавринка и Томаш Бердих), нанасяли поражение на Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович в надпреварите от Шлема.

Не това обаче е най-важното за Цонга, който заявява следното: "Да, печелил съм титли, но на някои от турнирите дори не мога да си спомня какво се е случило на корта и как съм стигнал до тях. Това, което завинаги ще остане в съзнанието ми обаче, са моментите, когато някой ми каже, че съм му послужил за вдъхновение".

За съжаление, травмите съпътстваха французина по време на цялата му кариера и през последните години той така и не успяваше да се завърне на високо ниво за дълъг период, което го принуди да вземе решение да се сбогува с професионалния тенис.

"Сега стоя пред вас без ракетата си - моя най-добър приятел през последните 30 години. Благодаря ти, тенис, обичам те", гласяха финалните думи на Цонга от корт "Филип Шатрие".

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Мерси, Жо: Съвременният мускетар, чиято следа ще остане завинаги в историята на тениса Мирела Николова
Теми:  
atp | жо-вилфред цонга | любопитно | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook