Място в историята: 19-годишният Алкарас сломи Рууд в нов спектакъл и триумфира на US Open!

от в 02:24 на 12.09.2022
Мартин Петков

Карлос Алкарас е името на тийнейджъра, който под наставленията на бившия номер едно Хуан Карлос Фереро не спира да впечатлява при всяко свое излизане на корта, откакто се появи на голямата сцена преди година, за да спечели първата си АТР титла в Умаг и да повали Стефанос Циципас по пътя към четвъртфиналите на US Open 2021. Испанецът от началото на тазгодишната тенис кампания неизменно придоби статута на един от най-добрите в света, като след триумфа си в Рио през февруари каза, че целите му са да завърши сезона в световния топ 15 и при добро стечение на обстоятелствата в топ 10. Всичко обаче се промени за Карлитос два Мастърс трофея по-късно, спечелени в Маями и Мадрид, които придружени от факта, че талантът е състезателят с най-много победи за годината - 50, му донесоха утвърдено място в челната петица на класацията на АТР и огромен шанс да счупи поредния знаменит рекорд.

Още преди началото на последния "мейджър" турнир за годината в Ню Йорк знаехме, че след края на състезанието има цели пет тенисисти, които разполагат с шанса да оглавят световната ранглиста - Рафаел Надал, Карлос Алкарас, Стефанос Циципас, Каспър Рууд и в случая на Даниил Медведев да запази статута си на номер едно. Огромна част от фаворитите в лицето на Матадора, руснака, който защитаваше титлата си, и гърка обаче разочароваха и се сбогуваха с надпреварата още преди четвъртфиналната ѝ фаза, което на практика отвори вратата пред двамата най-млади в този списък от претенденти да се борят за дебютен трофей от Шлема и изкачване на върха в световния тенис. Именно това направиха Алкарас и Рууд, които преодоляха всички по пътя си, за да оформят мечтан финален двубой помежду си, който предстоеше да определи новия "мейджър" шампион и водач в ранглистата, отреждайки на победителя място в историята на тениса.

 

В съперничеството им до момента откриваме две официални срещи, превърнали се в победи за испанеца, като втората от тях постави до голяма степен основите за пробив сред най-добрите в света на Карлитос, който надигра съперника си във финала на Мастърса в Маями през април, а днес ситуацията изглеждаше идентична. Именно поради този си успех Алкарас, който за последните си три мача в Ню Йорк прекара общо над 13 часа на корта, но демонстрира отличен процес на възстановяване в този период, влезе с психологическо предимство в сблъсъка за титлата и напомни за представянето си при предишните им мачове, въпреки че за първи път в кариерата си загуби сет от световния номер 7, то ибериецът беше непоклатим в останалите части от финала и след 3 часа и 20 минути на корта мечтата му стана реалност, а той можеше да се нарече шампион на US Open и световен номер едно - 6:4 2:6 7:6(1) 6:3. Посредством триумфа си Карлитос се превръща в най-младия шампион в Големия шлем от сънародника си Рафаел Надал през 2005-та насам, но несъмнено по-впечатляващото е, че тийнейджърът от Мурсия счупва рекорда за най-млад номер едно в историята на тениса с цели 16 месеца, изкачвайки се на трона в световната ранглиста на 19 години, 4 месеца и 7 дена.

На старта на двубоя испанецът разчете сервиса на противника и го притисна до стената, ала петият поставен преодоля първоначалната нервност в своите действия и отрази два брейкбола, печелейки откриващото си подаване. Мигновено ролите се размениха и Карлитос на свой трябваше да брани началния си удар, но именно благодарение на него опази гейма си. Тогава дойде и повратната точка, когато ибериецът използва наглед сковаността при своя съперник, за да може след интензивна размяна на удари от основната линия и отлична игра в близост до мрежата да демонстрира безкомпромисност при реализацията на последвалите си шансове за пробив, с което взе ранен аванс, който предпази, като спаси нови възможности за рибрейк пред норвежеца - 3:1. Постепенно с времето отмина началният шок за всеки от двамата финалисти и те умело градяха своите атаки около дланния си удар, като впечатление правеха разнообразните комбинации и неоспоримият афинитет към игра на мрежата на световния номер 4. Алкарас продължи да сервира на необичайно високо равнище, предвид видяното в последните му сблъсъци, и посредством добра вариация в ударите си често оставяше в безпомощна позиция скандинавеца, за да причисли откриващия сет на сметката си.

В началото на втората част сервиращите показваха нехарактерна към този момент безупречност, преди пръв това статукво да разчупи тийнейджърът от Мурсия, който се позова на своята клиничност в атакуващ план, но възпитаникът на "Академия Надал" изпълни едни от най-добрите си начални удари в мача и оцеля след отразен брейкбол. Именно това донесе нужния импулс на Рууд, който не остави безнаказани зачестилите неточности на противника и оползтвори шанса си за пробив при несъмнено една от точките на мача, когато демонстрира скоростта си на придвижване по корта, за да излезе напред в резултата - 4:2. Получил вдъхновение в представянето си, норвежецът започна все по-напористо да търси офанзива чрез ударите си и беше близо до това да опропасти спечелената преднина, ала за пореден се довери на сервиса си за спасяването на брейкбол и още в идните минути при подаване на по-младия си колега, който инкасира две двойни грешки, възстанови равенството в отделните сетове.

И точно в този момент, когато по всичко личеше, че световният номер 7 е взел психологическото предимство на своя страна, то той се сгромоляса неистово в дебютното си подаване за третата част, при което испанецът не чакаше втора покана и с фамозна къса топка спря устрема на съперника, като реализира ранен пробив - 2:0. Трудностите за скандинавеца не намериха скоро своя край и той беше изправен пред угрозата да изостане с втори брейк, но освен че предотврати тази опасност, мигновено се възползва от прибързаните и безспорно грешни опити за атака на тийнейджъра, като се нуждаеше от един шанс и паритетът скоропостижно се завърна на таблото. Впоследствие всеки от двамата финалисти прие дефанзивна роля и без проявата на излишни рискове се беше концентрирал върху печеленото на собствените си геймове.

Достигайки до заключителното подаване на ибериеца, то набезите и желанието му да използва прийома "сервис-мрежа", биваха лесно контрирани от световния номер 7, който разполагаше на два пъти със сетбол, ала устойчивостта на младока в най-трудните ситуации излезе на пиадестала и той предизвика изиграването на тайбрек. В дългия гейм Карлитос, който имаше негативен рекорд с нула спечелени от общо четири изиграни тайбрека в хода на турнира, разчиташе на дълбоко пласирани ретури, посредством които караше съперника да бърка поради нечистия контакт с топката и това му донесе солиден аванс от 5:1 точки при смяната на полетата. Алкарас остана все така убедителен в действията си на корта и след почивката, за да може след поредната неточност от противника да извика гръмогласно "VAMOS!", доближавайки се само на сет от осъществяването на мечтата си.

На старта на четвъртата част наблюдавахме пълно равновесие на силите, като моменти на гениалност не липсваха и от двете страни на мрежата, ала спокойствието и рутината, с които играеше 19-годишният талант, който наподобяваше човек с огромен опит и куп отличия зад гърба си, неимоверно впечатляваха. Навярно това оказваше допълнително напрежение върху Рууд, който стана все по-консервативен в действията си на корта, а това на секундата беше забелязано от тийнейджъра и той благодарение на нови излизания към мрежата надхитри най-вече тактически петия поставен, за да реализира пробив, доближил го само на гейм от трофея - 5:2. Сервирайки за място в историята, Алкарас беше повече от неотразим, като напуснат от всякакъв вид нервност, демонстрира безупречност от най-висок клас и триумфира с титлата на US Open, изкачвайки се на върха в световната ранглиста едва на 19 години, 4 месеца и 7 дни!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Място в историята: 19-годишният Алкарас сломи Рууд в нов спектакъл и триумфира на US Open! Мартин Петков
Теми:  
atp | nextgen | us open | карлос алкарас | каспър рууд | следваща генерация

Коментари





Следвайте ни в Facebook