Миналогодишният финалист е аут: Тийнейджърът Меншик шокира световния №6 след луд мач в Шанхай!

от в 11:11 на 05.10.2024
Елеонора Александрова

Втори представител на топ 10 напусна надпреварата в Шанхай още във втория кръг. 19-годишният Якуб Меншик елиминира Андрей Рубльов със 6:7(7) 6:4 6:3 за 2 часа и 32 минути игрово време. По този начин тийнейджърът записа своята трета топ 10 победа в кариерата си, като две от тях са именно срещу Рубльов, а другата дойде в мач с Григор Димитров на тазгодишния Мастърс в Мадрид.

Така Рубльов се приъедини към Каспър Рууд, който също вчера напусна надпреварата в Шанхай, а неприятното за руснака е, че той през миналата година беше финалист в китайския мегаполис и ще загуби сериозен точков актив, а седмото му място в годишната класация е под сериозна опасност, което са добри новини за Григор Димитров и останалите играчи, борейки се за масято на ATP финалите в Торино.

Още в самото начало стана ясно, че 19-годишният играч ще бъде сериозно предизвикателство за големия фаворит. Чехът реализира пробив още в първия сервис гейм на съперника си, ала Рубльов показа впечатляващи качества на ретур и отвърна с рибрейк. Същият сценарий се повтори и в шестия гейм, когато по-младият играч поведе в резултата, но реакцията на руснака отново беше мигновена и равенството отново властваше на корта при 4:4.

След това двамата тенисисти печелеха скоропостижно подаванията си и така се стигна до тайбрек, където Меншик пръв реализира минипробив и се доближи до спечелването на първия сет, но опитът на световния номер 6 му помогна да обърна нещата в своя полза и така да затвори дългия гейм с 9:7 точки.

Началото на втората част се превърна в най-добрия период от началото на срещата за чеха. Тийнейджърът стабилизира представянето си от сервис линията, а същевременно посрещаше също толкова силно поведе с два пробива при 5:1.  Рубльов не беше казал последната си дума да намали изоставането си до 4:5, но не и да обърне сета в своя полза и така Меншик вкара срещата в решителна част.

Представителят на топ 10 започна по план решаващата част с ранен пробив и аванс от 2:0, ала отново го видяхме да губи контрол над своите емоции, като чехът показа впечатляваща за годините си зрялост и се възползва от тази слабост на неговия опонент по най-добрия възможен начин, печелейки следващите четири гейма.

Нивото на игра на Меншик продължи да бъде също толкова високо оттам насетне, а Рубльов предаде мача с още един инкасиран брейк, с което се стигна до отпадането на най-високоранкирания тенисист до сега в надпреварата, а в следващия кръг Меншик ще играе с непоставения Александър Шевченко.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Миналогодишният финалист е аут: Тийнейджърът Меншик шокира световния №6 след луд мач в Шанхай! Елеонора Александрова
Теми:  
atp | андрей рубльов | Обзори | шанхай | якуб меншик

Коментари





Следвайте ни в Facebook