Миналогодишният финалист избегна изненадата: Рууд пречупи световния №154 след сериозна битка

от в 23:29 на 28.08.2023
Мартин Петков

Каспър Рууд трябваше да потрепери в откриващия си мач на тазгодишния US Open, но въпреки трудностите, намери място във втория кръг на турнира. Миналогодишният финалист в Ню Йорк имаше наглед тежката задача да се изправи срещу квалификанта Емилио Нава, който впечатли с играта си в хода на целия сблъсък, ала по-големият опит на норвежеца си каза думата и той се поздрави с триумфа след 3 часа и 17 минути - 7:6(5) 3:6 6:4 7:6(5).

С това световният номер 5 подпечата класирането си за втория етап във Flushing Meadows, където ще срещне Жижен Жан, който в 5-сетова драма сломи Джей-Джей Уулф на старта, като скандинавецът и непоставеният тенисист вече се изправиха помежду си по-рано тази година на Ролан Гарос, когато успехът бе за члена на топ 10.

Стартът на двубоя беше лишен от по-вълнуващи мигове, предвид факта че началният удар функционираше на оптималното равнище за всекиго от двамата състезатели. Въпреки това обаче, то сериозно впечатление правеше изключително експлозивният форхенд на американеца, който конструираше атаките си чрез него и взе връх в игрови аспект над петия поставен, реализирайки пробив на нула.

В следващите минути Нава освен че затвърди своето предимство, то квалификантът бе напът да дублира аванса си в статуквото, ала под напрежение миналогодишният финалист в турнира пласира неколкократно фамозни бекхенди по правата и не просто удържа подаването си, а дори поднови равенството в резултата. Случилото се по никакъв начин не сломи духа на световния номер 154, който продължи да бъде по-активният тенисист на корта и заслужено достигна още цели четири брейкбола, но в крайна сметка норвежецът остана хладнокръвен и бяхме отведени до тайбрек, където по-здравите нерви на Рууд дадоха своето отражение на корта, при което той отмъкна откриващия сет.

Във втората част подемът в представянето на подгласника от Ролан Гарос беше видим и той остана безгрешен в разиграванията, за да поведе с 0:40 в третия гейм, но от този момент насетне Нава отмъкна шоуто. Първоначално възпитаникът на академията на Хуан Карлос Фереро, който беше в щаба на ученика си, покачи агресията в атаките си и неизменно излизаше напред към мрежата, където се чувстваше в свои води, което му донесе нужната увереност да отрази четири брейкбола и намиращ се на гребена на вълната, в следващите минути да се сдобие с пробив аванс. За разлика от по-рано в хода на срещата, в този случай домакинският представител нито за секунда не допусна колебания в играта си и загуба едва една точка в рамките на своите три последвали сервис гейма, за да възстанови паритета в отделните сетове.

С настъпването на третата част двамата състезатели наглед вече се намираха в комфортната си зона на корта и всекиго от тях разчиташе на най-силните си оръжия, което доведе до пълна доминация в полза на сервиращите. В това русло бяхме отведени до заключителните мигове на сета, когато в десетия гейм Нава сервираше за оставането си в частта, но напрежението върху плещите му изигра своята роля и световният номер 5 съумя да наложи твърде високо темпо в размените от основната линия, като достигна сетбол на ретур и мигновено го осъществи, за да поднови водачеството си в общия резултат на мача.

Началото на четвъртата част ни предостави картина, сходна с тази от предходния сет, като подаващите отново задаваха темпото в разиграванията. Постепенно с течение на времето обаче сериозното натоварване си каза думата за американеца, който започна да се схваща, което водеше до бързи грешки в играта му, като петият поставен не се нуждаеше от много време, за да поведе с пробив. В този момент родната публика за Нава все пак изигра своята ключова роля в сблъсъка и го вдъхнови с овациите, а той от своя страна отново се наслаждаваше на играта си и осъществи рибрейк, за да станем свидетели впоследствие на нов тайбрек, когато Нава поведе с мини пробив, ала в следващите минути сбърка някои лесни топки, преди Рууд с фамозен прехвърлящ удар да излезе напред в резултата на свой ред и с втория си мачбол узакони победата си.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Миналогодишният финалист избегна изненадата: Рууд пречупи световния №154 след сериозна битка Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | емилио нава | каспър рууд

Коментари





Следвайте ни в Facebook