Мисията е изпълнена: Григор потрепери, но за втора поредна година е 1/8-финалист в Париж!

от в 23:16 на 01.06.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров се поизпоти сериозно при доиграването на мача си срещу Зизу Бергс. Българинът изобщо не се доближи до най-добрата си игра и явно не можа да се нагоди добре към условията на централния корт "Филип Шатрие", но все пак съумя да се поздрави с крайния успех в срещата и да изравни най-добрия си резултат в Париж, класирайки се за трети път за 1/8-финалната фаза на Ролан Гарос - 6:3 7:6(4) 4:6 6:4 за 3 часа и 57 минути игрово време.

Квалификантът даде сериозна заявка още с първия гейм на мача, в който проби след топовен форхенд уинър директно от ретур. Постепенно Григор се нагоди към играта на изцяло непознатия за него съперник и стоеше далеч по-стабилно от него в разиграванията. Сервис геймовете на белгиеца ставаха все по-тежки с напредването на двубоя и Григор закономерно изравни за 3:3, маркирайки пробива с ефектна къса топка от бекхенд.

Последва сериозно изпитание за българина на негов начален удар, тъй като Бергс си осигури шанс да си върне пробива аванс, но световният номер 10 пласира неспасяем сервис, за да седна на почивка с преднина от 4:3 гейма.

24-годишният тенисист видимо започваше да губи почва под краката си и виждахме съвсем обяснимата нервност за тенисист, който дебютира в тази фаза на Големия шлем. Димитров пък се възползва максимално от колебанията, които идваха от другата страна на мрежата и изстиска няколко непредизвикани грешки от ракетата на опонента си, за да осъществи нов брейк и в крайна сметка затвори първия сет със серия от 5 поредни гейма в своя полза.

Родният ни представител продължи да доминира по същия начин и във втората част, където взе 8 от откриващите 9 точки, за да поведе с 2:0, а Бергс най-после прекъсна неговата поредица и взе следващото си подаване, като тогава дойде поредното прекъсване на срещата поради дъжд. Този път обаче играчите разбраха, че така и няма да се завърнат на корта.

Двамата тенисисти се появиха близо 24 часа по-късно на "Филип Шатрие", където организаторите решиха да поставят мача с надеждата, че Григор ще приключи бързо започнатото и вечерната сесия няма да се забави с много. Тези надежди обаче бяха разбити от Бергс, който показа много по-агресивен подход и изравни резултата при 3:3. Димитров веднага се опита да спре устрема на квалификанта и си даде шанс да сервира за сета при 5:4 в своя полза, само че загуби подаването си от 40:15, предавайки го с двойна грешка.

В крайна сметка се стигна до тайбрек, където нашия сънародник изпълни фамозна къса топка със скъсан кордаж, за да поведе с 2:1, но белгиецът не се отказваше и имахме паритет за 3:3 при смяната на полетата. Тогава форхендът на световния номер 10 най-после заработи на нужното ниво и той спечели 4 от следващите 5 разигравания, за да измъкне този толкова тежък сет.

За съжаление, тази спечелена битка не вдъхна нужното самочувствие у световния номер 10, чиито грешки идваха от най-неочаквани и наглед лесни позиции, а аутсайдерът се възползва и проби за 2:1 в третата част. Родният ни представител изглеждаше решен да завърши сблъсъка възможно най-бързо и веднага реализира рибрейк, но продължаваше да е безкрайно разпилян в тениса си и много скоро отново загуби своето подаване.

Този път 104-ият затвърди своето предимство и в тези минути просто можеше да вкарва топката в корта и да чака поредната сбърка топка от страна на по-високоранкирания тенисист, чиято игра напълно се разпадна и той скоро предаде сета.

Четвъртата част се превърна в сервис рецитал на двамата играчи, които с лекота минаваха през своите подавания, докато не се стигна до 5:4 в полза на Григор. Тогава последва епично разиграване, което завърши с непредизвикана грешка на белгиеца в близост до мрежата и българинът се откъсна с 0:30 в точките. Последва нова акция на Бергс, която беше засрщената от минаващ удар на нашия сънародник и той си осигури два мачбола, а още първата възможност беше оползотворена след непредизвикана грешка на неговия съперник и така Григор Димитров е сред най-добрите 16 тенисисти на Ролан Гарос!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Мисията е изпълнена: Григор потрепери, но за втора поредна година е 1/8-финалист в Париж! Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | Обзори | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook