"Mister Hot Shot" 6-кратен ATP шампион и бивш член на топ 20 прекрати своята тенис кариера

от в 17:47 на 24.09.2024
Елеонора Александрова

Пабло Куева обяви своето оттегляне от професионалния тенис от Тура в продължение на 38-годишна възраст. Най-успешният уругвайски тенисист никога не не достига до трети кръг на турнир от Големия шлем, но може да се похвали с 6 титли на ниво ATP (5 ATP 250 и 1 ATP 500), както и с 19-то място, като върхово класиране в ранглистата.

Освен с това, Куевас е и тенисистът, елиминирал Рафаел Надал в полуфиналите на ATP 500 турнира в Рио през 2016-та година. Контузиите през годините обаче не позволиха на Куевад да покаже пълния си потенциал. Последният му мач на сингъл беше на тазгодишните квалификации на US Оупън, където отстъпи в два сета на Лука Ван Аш в първия кръг на пресявките.

Любопитното е, че южноамериканецът печели трофея от Ролан Гарос при тандемите през 2008-а година, партнирайки си с Луис Орна, а Куевад си спечели репутацията на един от най-обичаните тенисисти, тъй като винаги беше склонен да импровизира на корта и можем да кажем, че е един от малкото, които могат да спорят с Григор Димитров по отношение на изпълнени маркови удари през кариерата си.

Новината за отказването му бе споделена от самия него в социалната мрежа Instagram, като той благодари на екипа си, на семейството си, на колегите си и на своите феновете за прекрасните 2 десетилетия, които той е преживял в професионалния тенис:

"Това приключение започна, като мечта, която беше на едно невинно дете. Просто исках да стана тенисист. От каране на каяк по река Уругвай до корт "Филип Шатрие" - толкова много ярки преживявания... Реалността надмина мечтите. Тенисът е повече от спорт. Това беше моята страст, ежедневната ми мотивация и причината да се събуждам всяка сутрин с желанието да бъда по-добър.

При мен се случи всичко. От грандиозни резултати до бури, заради които времето сякаш минаваше по-бавно, а несигурността беше пълна. Спортът, подобно на живота, те изненадва и много пъти съмненията се превръщат в нещо неизбежно при вземането на решения.

Това, в което никога не съм се съмнявал, е какъв късмет имах през тези 20 години. Колко пътувания и места, колко хора срещнах извън корта и срещу какви страхотни играчи играх, като Федерер, Надал, Джокович, както и много други играчи от тази прекрасна ера.

Научих толкова много и запазих винаги щастието, докато прекосявах този път с непокътнат ентусиазъм.

До последния мач получавах съобщения от всички вас и въпреки че бях далеч, усещам любовта ви към мен, следейки мачовете ми. Цялата тази позитивна енергия винаги идваше при мен и искам да ви благодаря, че бяхте до мен дори в най-тежките моменти, когато контузиите бяха повече от изиграните мачове.

Краят дойде, но аз ще продължавам да бъда свързан с тениса, защото го обичам и би било много несправедливо към него, ако не мога да вложа всичко, което научих в това незабравимо пътуване. Това е всичко приятели!" - сподели Куевас в емоционално писмо.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Pablo Cuevas (@pablocuevas86)


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
"Mister Hot Shot" 6-кратен ATP шампион и бивш член на топ 20 прекрати своята тенис кариера Елеонора Александрова
Теми:  
atp | любопитно | отказване | пабло куевас

Коментари





Следвайте ни в Facebook