Младите таланти, които да следим през 2021-а

от в 16:16 на 07.01.2021
Калоян Соколов

Сезон 2020 беше един от най-странните някога и закономерно точно в него видяхме нов шампион от Шлема при мъжете, след като Голямата тройка доминираше години наред тази категория надпревари. Играчи като Доминик Тийм, Стефанос Циципас и Александър Зверев вече показаха, че имат нужните качества да спорят за най-големите трофеи, а след тях идват още по-млади и талантливи състезатели, като например Яник Синер, който даде сериозни заявки за пробив в топ 10 с изявите си през миналата година.

В този материал обаче ще разгледаме част от тенисистите, които все още не са разгърнали потенциала си до такава степен на най-високо ниво, само че са на път да го сторят и вероятно ще чуваме много за тях през 2021-а.

Лоренцо Мусети (18 години - номер 128)

Италианецът изяви своя талант още преди 2 години, когато спечели титлата в Мелбърн за юноши, а през изминалия сезон се установи в мъжкия тенис, постигайки сензационни победи над Стан Вавринка и Кей Нишикори на Мастърса в Рим. Впоследствие младокът грабна титлата на Чаланджъра във Форли и достигна първия си полуфинал в АТП Тура по време на надпреварата в Сардиния. Лоренцо показва една наглед завършена офанзивна игра и определено не се притеснява от големите имена, като остава да проследим дали ще успее да пренесе силните резултати отвъд турнирите в родната си страна.

Карлос Алкарас (17 години - номер 141)

Испанецът се превърна в едва четвъртия играч, който печели три титли на Чаланджър Тура преди пълнолетие, присъединявайки се към елитната компания на Новак Джокович, Ришар Гаске и Хуан Мартин Дел Потро. Алкарас спечели последните си две купи точно преди края на миналия сезон и е триумфирал в 10 от последните си 11 мача. Негов наставник е бившият номер 1 Хуан Карлос Фереро, а Тони Надал го определи за бъдещия заместник на неговия племенник, което само по себе си говори достатъчно за огромния потенциал на Карлос.

Тиаго Сийбот Уилди (20 години - номер 116)

Бразилецът бе изключително близо до пробив в топ 100 през 2020-а, след като спечели дебютната си АТП титла в Сантяго. До този момент Уилди имаше едва един успех на това ниво, но трансформацията в играта му беше изключително скоростна и впечатляваща. За него остава единствено да реши проблема със своето постоянство, защото също така записа цели 11 поражения в първи кръг, макар другите си впечатляващи изяви.

Себастиан Корда (20 години - номер 118)

За този младеж определено с пълна сила важи приказката, че тенисът е в кръвта му. Неговият баща Петер Корда е бивш номер 2 и шампион на Откритото първенство на Австралия, а Себастиан върви уверено по неговите стъпки и само за няколко месеца направи преход от Фючърсите до централния корт на Ролан Гарос "Филип Шатрие", където имаше шанс да се изправи срещу своя идол Рафаел Надал в осминафинален сблъсък от надпреварата.

Юго Гастон (20 години - номер 162)

Гастон се прочу на отминалото Открито първенство на Франция, когато се превърна в последния оцелял представител на домакините. Дотогава френският играч нямаше нито една победа в АТП Тура, само че неговата вариативна и нестандартна игра му помогна да отстрани Стан Вавринка, а след това остана на косъм и от нова сензация в срещата си с Доминик Тийм.

Брендън Накашима (19 години - номер 166)

Американецът нашумя с класирането си за четвъртфиналите в Делрей Бийч, като по този начин изравни постижението на Кей Нишикори за най-млад тенисист с подобен резултат. Накашима напредна с близо 200 позиции през отминалия сезон и го завърши със спечелването на Чаланджъра в Орландо, а спокойният му темперамент и отлично разбиране на играта категорично могат да го изведат до елита в спорта.

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Младите таланти, които да следим през 2021-а Калоян Соколов
Теми:  
atp | nextgen | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook