Мачове на живо
Очаквано начало 05:00ч.
Себастиан Баес
Стефанос Циципас
Очаквано начало 05:30ч.
Григор Димитров
Беноа Пер

Младите звезди на България – Адрияно Дженев

от в 18:43 на 28.12.2019
В


Адрияно Дженев (ТК "Пловдив 1981") спечели титлата на сингъл от Държавното първенство на Държавното лично първенство по тенис на закрито до 16 годишна възраст в Бургас. Във финала при юношите Дженев направи обрат и победи с 3-6, 6-4, 6-4 Янаки Милев (ТК "Локо 98", гр.Пловдив). През лятото Адрияно триумфира и с титлите на сингъл и по двойки (в тандем с Виктор Марков ТК "Диана", гр.София) на Държавното първенство на открито до 14 г. Точно преди една година Дженев стана шампион на Държавното на закрито до 14 г. През 2017 г. е първи на открито и на закрито от Държавните първенства до 12 г. Дженев спечели през тази година и Мастърс турнир за най-добрите юноши до 15 г. за наградите на „SPORT DEPOT".Адрияно Дженев беше част и от националния отбор на България, който спечели пето място на световното първенство в Простейов (Чехия). Това е най-доброто представяне в историята за юношески отбор на България на световни финали. Нашите момчета постигнаха четири победи и две загуби на първенството. Родните таланти спечелиха срещу Германия, Тайланд, Бразилия и Япония. Загубите бяха от финалистите на шампионата Франция и САЩ. Преди това българчетата извоюваха трето място в надпреварата на осемте най-силни отбора в Европа в тази възраст и се класираха за световните финали. На европейската лятна купа националният ни отбор до 14 г. се наложи над Хърватия, Великобритания, Австрия и детронира шампионите от миналата година – Русия. Националите бяха в състав Адрияно Дженев, Виктор Марков (ТК "Диана", гр. София) и Илиян Радулов (ТК "Тракия СКЛАТ", гр. Пловдив) с треньор Алекс Мартински. През зимата българчетата станаха четвърти в Европа. На европейското лично първенство в Чехия Дженев стигна до осминафиналите.Адрияно Дженев беше част от отбор A на „Новите шампиони" с треньор Георги Чочев. Той също така беше част от отборите до 14 г. на ITF и Тенис Европа. Адриано завършва годината като номер 9 ранглистата на Тенис Европа до 14 г. и номер 56 в ранглистата до 16 г.

През този сезон Дженев спечели титлата на турнира от трета категория на Тенис Европа в Сливен. Има и две титли по двойки през 2019 г. В тандем с Илиян Радулов (ТК "Тракия СКЛАТ", гр.Пловдив) триумфираха на турнира в Улцин (Черна гора) и на силния международен тенис турнир Bulgaria cup, който е от най-високата първа категория на Тенис Европа.

Адрияно Дженев има по-малък брат Бруно (на 7 години), който също се занимава с тенис.Днес в рубриката "Младите звезди на България" ще представим Адрияно Дженев

- Адрияно, разкажи кога започна да тренираш тенис, как и кой те запали по този спорт?

- За първи път стъпих на тенис корта, когато бях на 7 години. Тренирах футбол и лека атлетика, но исках и още нещо. Тогава родителите ми ме записаха на тенис на корт.

- Кои са треньорите с които си работил и работиш в момента?

- По стечение на обстоятелствата съм работел с няколко треньора - Невена Шопова, Димитър Господинов, Станислав Александров, Динко Халачев, а последната ми шампионска титла спечелих под ръководството на Серафим Грозев, който ми е личен треньор. Всичко треньори, с които съм работил и работя са допринесли за развитието ми като тенисист. Към всеки един от тях изпитвам огромна благодарност! Тук е мястото да благодаря и на треньорката ми по ОФП- Димитрия Найденова, с която тренирам от 6 годишен. Безкрайни адмирации тренер, безрезервно и неотлъчно ти ме подкрепяш в ежедневните ми тренировки!

- Трудно ли беше да спечелиш титлата на Държавното първенство в Бургас?

- Не срещнах особена съпротива , с изключение на финалния мач, когато изоставах със сет и се наложи да правя обрат.

- Намираме се в края на 2019-а година. Доволен ли си от постигнатото през тази година?

- Като цяло съм доволен, но можех да постигна доста по- сериозни резултати.

- Какво беше чувството да спечелите с Виктор и Илиян пето място на Световното първенство?

- Чувството беше невероятно! Играхме мачове с едни от най- добрите тенисисти в нашата възраст. Ние сме добър отбор!

- Ти си част от програмата Новите шампиони, колко е важна тази програма за развитието ти?

- По подобие на програмата "Новите шампиони" попаднах, когато бях на 10 години и от тогава до сега съм част от тогавашния 3Т проект и понастоящем "Новите шампиони ". Със сигурност програмата допринесе много за развитието ми . Благодарение на нея, респективно на БФТ участвах на много международни турнири, където сравнявах нивото си на игра и натрупах опит.- Също така бе част от отборите на ITF и Тенис Европа. Колко полезно беше участието за теб в тези тимове?

- Когато получих поканата да бъда част от ITF отбора се почувствах много горд и щастлив. Това беше следващия възход в развитието ми като тенисист.

- Чувстваш ли подкрепа за това, което правиш?

- Имам огромната подкрепа на родителите ми, на треньора, на БФТ и ТК " Пловдив 1981" и "Атаро Клима", които ми предоставиха отлични условия за тренировъчния ми процес. Благодаря на всички за подкрепата!

- Къде според беше най-силното ти представяне през годината?

- Спечелените Държавни лични първенства през 2019 г са може би най- големия ми успех.

- Има ли нещо за което да съжаляваш, че не постигна през годината ?

- Това, за което съжалявам е ,че на всеки международен турнир през 2019 г. нещо малко не ми достигна да направя по- добри резултати.

- Към какво ще бъда насочена подготовката. На какви турнири ще наблегнеш през следващата година ?

- Подготовката ми ще бъде насочена към развиването ми на по-агресивен тенис. Също и върху движението ми по корта. За 2020 г. треньора ми Серафим Грозев е изготвил състезателен план , който е съсредоточен към ITF турнири.

- Върху какво трябва да работиш най-много?

- Ще работим върху постоянството ми по време на мач и запазването на концентрация за по-дълъг период от време.- Помагаш ли на брат си Бруно, който също се занимава с тенис?

- Когато съм си в Хасково отделям много време да играя тенис с брат ми Бруно.

- Има ли идол в тениса и на кой искаш да приличаш?

- Идолът ми е Роджър Федерер

- Ще имаш ли време за почивка по празниците?

- По време на празните ще почивам 1-2 дни, няма да правя голяма пауза.

- Какво обичаш да правиш в свободното си време?

- В свободното си време ходя в залата по бокс.

- Как успяваш да съчетаваш училището и тренировките?

- Аз съм редовна форма на обучение , което прави изключително трудно съчетаването на училище и тренировки. Успявам благодарение на търпението и разбирането на училищния екип към мен. Благодаря на директор Пенка Георгиева

- Какво си пожелаваш за следващата година?

- Пожелавам си да бъда здрав, да нямам контузии, да имам подкрепа, за да продължа да се развивам и да успея да подобря резултатите си през 2020 година.

Източник: bgtennis.bg


Спечели тенис сак, раница или шапка

Оцени тази статия:
Младите звезди на България – Адрияно Дженев В

Коментари

Следвайте ни в Facebook