Младостта надви опита: Световната номер 60 се поздрави с втора WTA титла в кариерата си!

от в 23:32 на 07.08.2022
Мартин Петков

Людмила Самсонова направи големия си пробив на елитната тенис сцена през миналото лято, когато по време на тревния сезон завоюва до момента единствената си WTA титла, която дойде на надпреварата в Берлин. От този момент нататък рускинята не успя да развие потенциала си и инкасира огромен брой поражения в ранните кръгове на турнирите, особено през тази година. Световната номер 60 пристигна в САЩ без особени очаквания за ежегодния цикъл от надпревари по пътя към US Open, но се представя повече от блестящо в хода на седмицата и дори надви Ема Радукану, за да намери място в мача за титлата на турнира във Вашингтон, където я очакваше 37-годишната ветеранка Кая Канепи.

Сблъсъкът се градеше около началния удар на двете финалистки, които в хода на двубоя поддържаха успеваемост от над 80% на първо подаване, което не даваше предпоставки за много шансове на ретур. Самсонова първа се пропука и изостана със сет пасив, но осъществи обрат, за да триумфира след 4:6 6:3 6:3 с дебютната си титла от турнира във Вашингтон, която се явява нейна втора в кариерата до момента.

Дебютната част в двубоя далеч не приличаше на мач от женската тенис верига, след като сервиращите бяха в позицията на абсолютни доминанти, а възможности за нещо пред посрещачите на практика нямаше. Скоростното развитие на събитията предвещаваше тайбрек, ала спад в десетия гейм в началния удар на Самсонова, която не вкара нито един първи сервис, позволи на 37-годишната Канепи да си осигури сетбол, при който естонката бе безкомпромисна и си осигури сет аванс по пътя към титлата.

Във втората част статуквото на корта се запази и подавачите трупаха необезпокоявано геймове на сметките си. Преломният момент в сета дойде във втората му половина, когато ветеранката достигна брейкбол, който пропиля, а световната номер 60 мигновено използва импулса в играта си, за да реализира поредни пробиви, изравнявайки резултата в отделните части.

Третият и решителен сет в началната си фаза се разви аналогично на отминалите два, ала признаци на контузия принудиха Канепи да използва правото си на медицински таймаут при резултат 2:3. Интервенцията не повлия по почти никакъв начин върху състоянието на ветеранката, която остана безпомощна срещу висотата в представянето на Самсонова, която се поздрави с късен пробив в осмия гейм и още с първата си шампионска точка триуфмира на корта в американската столица, давайки сериозна заявка за предстоящите надпревари от сериите по пътя към US Open.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Младостта надви опита: Световната номер 60 се поздрави с втора WTA титла в кариерата си! Мартин Петков
Теми:  
wta | вашингтон | кая канепи | людмила самсонова

Коментари
Следвайте ни в Facebook