Модата през поколенията: От Уилям Реншоу и Рене Лакост до Роджър Федерер и Рафаел Надал

от в 11:12 на 21.05.2020
Диана Андреева


От Уилям Реншоу, Сюзан Ланглан, Фред Пери и Жан Рене Лакост до Роджър Федерер, Рафаел Надал, Анди Мъри, Новак Джокович и Серина Уилямс - тенисът се развива паралелно с модата и облеклото.

Тенисът е и начин за изразяване на елегантност и сила. Ако в зората на Играта са се появили стилни тоалети, то днес дрескодът изисква технически характеристики, които са задължителни за адаптацията към климата и движението.

мода

В самото начало Играта е била за господа и дами: те не са се потили така, както тенис играчите се потят днес! Имало е конкуренция, но атлетизмът не е бил толкова определящ фактор, колкото е сега.

Уилям Реншоу, братята Лорънс и Реджинал Дохърти, Антъни Уайлдинг, Лоти Дод, Шарлот Купър и Доротея Дъглас бяха пионерите. От 1877 г., годината на първото издание на Уимбълдън, до началото на 20-те години на 20 век, модата се е базирала на една концепция: елегантност.

мода

Ризи, панталони, поли: комфортът все още е бил табу. Началото на истинска иновация въвежда Сюзан Ланглан- първата истинска звезда в света на тениса, която разбива стереотипите и променя концепцията за мода в спорта, играейки с елегантни, некапризни тоалети, но и революционни за времето си.

Истинска стилистична революция, която бележи началото на нова ера. По-къси и по-леки поли за жени, които не ограничават мобилността. Ризи без ръкави и (преди началото на мача) якета с екстравагантни аксесоари, тюрбани и модерни шапки.


мода


Дори за мъжете 20-те години на миналия век представляват голям интерес както, заради доминирането на четиримата френски мускетари Рене Лакост, Жан Боротра, Анри Кочет и Жак Бруньон, така и заради тоалетите, носени от тези спортисти.


Лакост беше безупречен: крокодилът, известната марка на неговите ризи тип поло, произлиза от изключително известен анекдот:


"Моите съотборници ми наложиха прякора ,,крокодила''. В Бостън, където трябваше да се изправим срещу Австралия в полуфинал на Купа Дейвис, всеки ден ми се случваше да минавам през шикозен магазин, на чиито витрини беше изложена чанта от крокодилска кожа, подходяща за съхранение на моите ракети.


мода


Възхищението ми към чантата предизвика забавление сред всички дотолкова, че Пиер Гильо (нашият капитан) ми обеща, че ако спечеля двата си мача на сингъл, ще ми я купи.


Образът на крокодила се превърна в късметлийски символ толкова много, че го бях бродирал върху белите си блузи за тенис, а по-късно и върху останалите “, споделил Лакост.


И всъщност модата се промени в онези години: блейзери, пуловери, ризи, папийонки, панталони с по-удобни и леки материали. Бялото бе доминиращо над всички други нюанси.


мода


Елегантността и модата бяха еквивалентни на таланта. И това беше само началото, което доведе до екипите, които днес носят Роджър Федерер, Серина Уилямс и Рафаел Надал.


мода



Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Модата през поколенията: От Уилям Реншоу и Рене Лакост до Роджър Федерер и Рафаел Надал Диана Андреева

Коментари





Следвайте ни в Facebook