"Може да сложим клоуни и слонове на корта": Как Голямата тройка приема синия клей в Мадрид?

от в 12:39 на 15.09.2024
Калоян Соколов

Мастърс надпревара в Мадрид през 2012-та е със сигурност една от най-скандалните в историите на тениса. Това се дължи на обстоятелството, че тогавашният турнир скъса всякакви връзки с историческото наследство на спорта и синият клей замени добре познатата ни червена настилка.

Въпросната идея е на ексцентричния милиардер Йон Циряк, който по това време беше собственик на състезанието, а звездите в ATP Тура не приемат никак добре тази иновация, като редица от тях се оплакват по време на турнира как настилката е твърде хлъзгава, бърза и опасна, което води до това, че червеният клей се завръща още на следващата година.

Експерименталната надпревара завършва с титла за Роджър Федерер, който побеждава Томаш Бердих с 2:1 сета във финалния сблъсък, но се оказва, че дори самият шампион е бил един от най-острите критици на идеята за синя настилка, което бива разкрито от Ерик Буторац. Бившият тенисист беше гост в подкаста на Анди Родик "Served" и разказа какви са били настроенията за тази промяна в Съвета на ATP, от който той е бил част по това време.

"Аз гласувах "за", защото ми се стори интересна идея и освен това щеше да е далеч по-лесно за зрителите да виждат топката. След мен наред беше Рафа, който започна с това как клеят навсякъде задължително трябва да бъде червен. Впоследствие Надал премина в тирада на испански, която ни беше обяснена с простичкото "Рафа гласува "против".

Новак също гласуване с "не", изтъквайки как синият клей е твърде хлъзгав и опасен за игра. Накрая дойде ред на Роджър и той започна с това как според него е "страхотна" идея да преминем към син клей, а след това ще е най-добре да вкараме клоуните и слоновете на корта, за да довършим изцяло направата на целия този цирк.

Така гласуването приключи и аз единствен подкрепих идеята за синия клей, а най-забавното беше, че Сам Куери дойде при мен и ми каза, че е щял да ме подкрепи, но гласовете вече са били 7 на 1 "против", когато е дошъл негов ред и е нямал никакво желание да ядосва още повече членовете на Голямата тройка - ракзрива бившия финалист от Аустрелиън Оупън при тандемите.

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
"Може да сложим клоуни и слонове на корта": Как Голямата тройка приема синия клей в Мадрид? Калоян Соколов
Теми:  
atp | ерик буторац | интервюта | любопитно | новак джокович | рафаел надал | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook