Официално: Новак Джокович счупи един от най-значимите рекорди в тениса!

от в 08:08 на 08.03.2021
Мирела Николова

Новак Джокович официално е тенисистът, прекарал най-дълго време на върха на световната ранглиста! На днешния ден – 8 март, сърбинът започна своята 311 седмица под номер 1, като по този начин счупи досегашния рекорд на Роджър Федерер (310).

Още на 7 години по време на гостуването си в сръбско телевизионно шоу Ноле категорично заявява своята цел – един ден да оглави световната ранглиста.

Мечтата на амбициозното дете се сбъдва 17 години по-късно, когато на 4 юли 2011 г. след спечелването на първия си трофей на Уимбълдън Новак се изкачва до първата позиция в световната класация и остава там в продължение на близо година. Следват още четири периода, в които Джокера е водач в ранглистата, най-продължителният от които е между 7 юли 2014 г. и 31 октомври 2016 г. (общо 122 поредни седмици).

През настоящата година Ноле има възможност да се окичи с още един приз, задминавайки американската легенда Пийт Сампрас по брой сезони, в които е завършвал под номер 1, като засега и двамата играчи са с по шест.

Следващият голям връх за покоряване пред Джокович е рекордът за най-много титли от Големия шлем, към който самият той заяви, че ще насочи цялото си внимание оттук насетне. Двамата му най-големи съперници – Роджър Федерер и Рафаел Надал, имат по 20, докато сърбинът е на 2 стъпки зад тях. А дали той ще успее да изпълни и тази своя цел по пътя към трона на най-великия тенисист за всички времена, предстои да разберем в близко бъдеще.

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Официално: Новак Джокович счупи един от най-значимите рекорди в тениса! Мирела Николова
Теми:  
atp | новак джокович | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook