Момент за историята: Синер спечели физическата битка с Дрейпър и е първият финалист на US Open!

от в 01:10 на 07.09.2024
Калоян Соколов

Яник Синер се класира за своя първи финал на US Open и общо втори на ниво Голям шлем в своята кариера. Световният номер едно беше сериозно тестван от своя добър приятел Джак Дрейпър, но накрая физическите сили на младия британец не стигнаха и топ поставеният се наложи с крайното 7:5 7:6 6:2 за 3 часа и 3 минути игрово време, отстранявайки единствения тенисист без загубен сет в турнира до този момент.

Световният номер едно изигра много качествен мач, в който пласира 43 уинъра срещу 34 непредизвикани грешки и взе цели 77 процента от разиграванията на първия си начален удар, за да оформи финален сблъсък с един измежду двамата американци Франсис Тиафо и Тейлър Фриц, които предстои да излязат на корта, за да определят кой ще е първият местен представител от 18 години насам, който ще има шанс да играе за трофея в Ню Йорк.

Мачът започна напълно равностойно, като Дрейпър отговаряше на високото темпо на фаворита. Левичарският сервис на британеца тормозеше сериозно Синер и по-нискоранкираният играч водеше в резултата до 3:2. Изведнъж южнотиролецът започна да вкарва повече ретури в корта и се виждаше как има сериозно надмощие в дългите разигравания, което му позволи да пробие в осмия гейм.

25-ият поставен отреагира светкавично и го видяхме да разгръща мощта в своята игра, за да изравни при 4:4 и дори след това застави шампиона от Аустрелиън Оупън да сервира за оставане в сета. Тази задача се оказа напълно рутинна за италианеца, а впоследствие Дрейпър се пропука с цели 3 двойни грешки и откриващата част заслужено завърши с успех на Синер.

Вторият сет се превърна в същински тенис трилър, като британецът се опитваше да съкращава максимално точките, но това беше трудно постижимо, защото световният номер едно достигаше до почти всяка една топка и рядко допускаше непредизвикани грешки. 22-годишният тенисист обаче демонстрира силен характер и отрази цели 3 брейкбола в откриващите си две подавания, за да поведе с 2:1.

Впоследствие левичарят на свой ред имаше шанс да пробие, само че пропусна рутинен форхенд и инициативата отново премина от другата страна на мрежата. Това далеч не означаваше, че финалистът от София се беше предал и атакуваше смело мрежата, където твореше магия след магия. Двубоят между двамата ставаше все по-физически, а Дрейпър в един момент повърна на корта, докато италианецът нарани китката си, но битката продължи да бъде в разгара си и се стигна до тайбрек.

Там вдъхновението напусна дебютанта в тази фаза на "мейджър" турнири и той загуби първите 4 точки, а оттам насетне нямаше връщане за него в сета и Синер направи сериозна крачка към спечелването на мача.

Оттам насетне за южнотиролеца задачата беше силно улеснена, защото световният номер 25 загуби голямо количество от физическите си сили и макар да се съпротивляваше с наличното, то имаше интрига само до 2:2 гейма, след което топ поставеният спечели 4 последователн гейма и се поздрави с крайния успех, превръщайки се в първия италианец достигал до финал в историята на Откритото първенство на САЩ!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Момент за историята: Синер спечели физическата битка с Дрейпър и е първият финалист на US Open! Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open 2024 | джак дрейпър | Обзори | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook