Магическа нощ в Париж: Монфис се върна от 0:4 в решителния сет и удължи приказката си на РГ!

от в 01:48 на 31.05.2023
Калоян Соколов

Гаел Монфис ни дари с поредния изключително вълнуващ мач през своята кариера, в който осъществи магически обрат от 0:4 в решителния сет, но освен това спечели и нещо много по-важно, а именно любовта на всеки един от 15-те хиляди зрители на препълнения "Филип Шатрие", които нито за миг не спряха да скандират неговото име и дори към края на мача изпълниха френския химн. Местният любимец пък се отблагодари със себераздаване отвъд границите на неговите моментни физически възможности и по нищо не изглеждаше, че е загубил 7 от 8-те си сблъсъка, откакто се завърна на корта, а накрая наглед невъзможното се случи и Монфис се наложи с крайното 6:3 3:6 5:7 6:1 7:5, за да оформи двубой с Холгер Руне във втория кръг на Ролан Гарос.

Началните минути ни създадоха усещането, че ще станем свидетели на бърза развръзка в полза на южноамериканеца, който реализира ранен пробив, но Монфис бързо показа, че е готов да дари с поредното си шоу френската публика и изравни за 3:3. Тогава обаче дойде много критичен момент за ветерана, след като той се опита да достигне минаващия удар на съперника си с плонж, само че нарани своята китка при приземяването. Последва намесата на физиотерапевт, но видимо местният представител не се чувстваше на 100 процента и загуби всички останали геймове в откриващия сет.

Изведнъж болката напълно напусна тялото на бившия полуфиналист в турнира, чието придвижване по корта отново изглеждаше на познатото изключително високо ниво. Ветеранът достигаше до всяко едно агресивно продължение на аржентинеца, като често го контрираше умело и реализира пробив на нула, за да се откъсне напред с 4:2. Последва мигновен спад в представянето на "Ла Монф", което позволи на Баез да отвърне с моментален рибрейк, само че френският шоумен се окопити много бързо и заигра магически тенис в следващите минути, изравнявайки общия резултат в срещата.

Подемът в действията на 36-годишния тенисист продължи с пълна сила, докато неговият опонент изглеждаше твърде респектиран от публиката, която правеше и невъзможното да задържи сънародника си в срещата. Той пък се отблагодари за подкрепата с постигането на ранен брейк в третата част, който задържа до 4:2 в своя полза, но изведнъж почти спря да се движи и Баез спечели 14 от следващите 15 разигравания, осигурявайки си три поредни сетбола. Монфис обаче не беше казал последната си дума и започна да раздава свръхзвукови форхенди от всяка една точка на корта, а световният номер 42 нямаше как да противодейства на изключителните изпълнения от другата страна на мрежата и много скоро сетовете станаха 2:1 в полза на някогашния номер 6.

За съжаление, то този магически обрат коства твърде много физически сили на местния любимец, който не беше играл повече от 3 сета през последната година и половина. 394-ият в света даваше всичко от себе си да остане в мача, само че сякаш сърцето не беше достатъчно за победа на подобно равнище и аржентинският състезател отпусна едва един гейм от следващите 11 такива на "Ла Монф", откъсвайки се напред с 4:0 в петия сет.

Французинът обаче сякаш не знаеше значението на думите "предавам се" и изведнъж като на шега започна да трупа точки в своя актив и да тича по такъв начин, че имахме чувство как битката тепърва започва. В някои моменти бившият член на топ 10 накуцваше сериозно, ала винаги беше готов за следващата точка и наблюдавахме едно същинско чудо на централния корт, защото се стигна до изравняване при 4:4.

Южноамериканецът все пак събра сили отново да поведе с пробив и съвсем скоро сервираше за победата, но драмата далеч не беше приключила, тъй като видяхме серия от неотразими ретури с марката "Гаел Монфис" и обратът много скоро беше налице, защото Баез трябваше да спасява подаването си, ако иска да остане в турнира. Парижанинът беше на гребена на вълната в този момент и се сдоби с мачбол, само че тогава крампите изцяло взеха връх над тялото му и той едва се държеше на краката си в този момент, но отнякъде намери сили да пласира един последен минаващ удар от бекхенд, след който се строполи на земята и неговите сълзи на радост запечатаха в нашето съзнание една от най-паметните тенис картини в историята на Ролан Гарос.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Магическа нощ в Париж: Монфис се върна от 0:4 в решителния сет и удължи приказката си на РГ! Калоян Соколов
Теми:  
atp | гаел монфис | Обзори | ролан гарос | себастиан баез

Коментари





Следвайте ни в Facebook