Mонпелие: 18-годишен местен талант изхвърли трикратния шампион Гаске

от в 00:07 на 07.02.2023
Калоян Соколов

Откриващият ден на ATP 250 надпреварата в Монпелие е вече в историята, като в него станахме свидетели и на първата сериозна изненада, след като трикратният шампион Ришар Гаске напусна битката за трофея. Ветеранът е трикратен шампион в състезанието и очакванията към него бяха сериозни преди началото на турнира, защото той демонстрира страхотна форма в началото на сезона и надви Камерън Нори на финала в Окланд, за да завоюва дебютната си титла от пет години насам.

Днес обаче бившият номер седем беше заслужено надигран от 18-годишния Артур Фис, който е един от малкото светли лъчи в мъжкия френски тенис. Младокът има впечатляваща кариера при юношите, където се отчете с достигане до финалния сблъсък на Ролан Гарос, а съвсем наскоро спечели и своята първа титла на ниво Чаланджър.

За Фис това беше втора поява в ATP Тура, след като в края на миналия сезон преодоля квалификациите на Мастърса в Париж, а днес направи още една крачка напред и вече има записан успех в основна схема на надпревара от най-високото ниво. Тийнейджърът изоставаше с пробив и в двата сета, само че не се предаде и се наложи със 7:5 7:5 във френската битка на поколенията, а във втори кръг го очаква двубой с четвъртия поставен - Роберто Баутиста Агут.

Гаске действаше далеч по-уравновесено в началните минути, докато световният номер 163 изглеждаше твърде респектиран от именития си съперник и бързо се оказа догонващ с пробив. 36-годишният играч не спря дотук и неколкократно имаше възможност да удвои преднината си, но не се възползва от шансовете си и неочаквано Фис намери сили да изравни за 4:4.

Постепенно младокът включи в употреба своя гръмотевичен фохенд и правеше впечатление с какъв невероятен демараж разполага, тъй като ветеранът трябваше да прави чудеса от храброст, за да пласира завършващ удар, а всичко това наклони решително везните в полза на аутсайдера и той проби още веднъж подаването на трикратния шампион, с което си гарантира спечелването на сета.

Вторият сет отново започна с надмощие на бившия полуфиналист от Уимбълдън, чиито къси топки на няколко пъти хванаха неподготвен бързоногия Фис. И този път обаче тийнейджърът показа, че не се притеснява да бъде в ролята на догонващ в резултата и започна да налага все по-високо темпо на игра, като по този начин съумя да извади Гаске от комфортната му зона.

Публиката видимо се вдъхнови от силните изяви на новата френска звезда и започна да подкрепя 18-годишния състезател все по-бурно, а Фис им се отблагодари подобаващо, поемайки нещата в свои ръце и много скоро можеше да отпразнува един от най-ценните си успехи в едва стартиралото му приключение в мъжкия тенис.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Mонпелие: 18-годишен местен талант изхвърли трикратния шампион Гаске Калоян Соколов
Теми:  
atp | артур фис | Монпелие | Обзори | ришар гаске

Коментари





Следвайте ни в Facebook