Морални въпроси, поставени от неморален човек - коментар по въпроса с БНТЦ

от в 20:51 на 21.07.2021
Калоян Соколов

Преди пет дни стана ясно, че Григор Димитров ще участва в конкурса на "Академика 2011" за наемане на кортовете в Борисовата градина в София. Става дума за Националния тенис център (БНТЦ), който разполага с 13 червени корта на открито, сграда със съблекални, помещение за масаж, ресторант и спортен магазин, а общата площ на съоръжението е 13086 кв.м.

Също така стана ясно, че участието в конкурса е позволено само на спортни клубове и федерации, които имат опит в стопанисването, поддръжката и експлоатацията на тенис кортове и са с минало в организирането и провеждането на тренировъчна или състезателна дейност от поне 5 години преди датата на кандидатстването.

Въпросните събития се оказаха "ябълка на раздора" между БФТ и "Тенис клуб Хасково", като Григор се явява представител именно на клуба в родния си град. Липсата на яснота доведе до завчерашния телевизионен дебат в предаването "Break point" по Max Sport 1, където бяха противопоставени Георги Стоименов (мениджър на Григор Димитров) и Мариана Печеян (зам.-председател на УС на БФТ).

За мен един такъв спор би трябвало да се води аргументирано, двете страни в него е редно да изслушват своите становища, за да може да бъде запазена някаква форма на адекватен диалог. Тази моя представа за хода на диспута обаче бе изцяло нарушена от поведението на госпожа Печеян, която единствено се стремеше да напада и надвиква господин Стоименов, превръщайки телевизионното студио в своеобразно тържище. 

Въпросната жена не разказа почти нищо за дейността на центъра до момента, нито за бъдещите му намерения, докато просто се опитваше да "разконспирира" нечистите намерения на мениджъра на първата ни ракета. Според дамата обкръжението на Димитров използва името на тенисиста, за да се домогне до базата и ставаме свидетели на неморален опит за присвояване на земя с единствената цел да се присвояват средства.

Тук изниква тънкият момент как самата федерация е имала възможност да направи инвестиции в размер на 1 милион и 300 хиляди лева, а следата на парите някакси се губи по веригата. Налице са порутени седалки, разорани кортове и бурна растителност около самия комплекс, която би била много подходяща за реквизит на филм от поредицата "Индиана Джоунс", но не и за провеждането на международни състезания.

Лицето, свързано с БФТ, непрестанно обясняваше за "техните" вложения и заслуги, като ни оставя с впечатлението, че става дума за самоиздържащ се орган. На мен лично веднага ми светва "червената лампа", когато някой ми обяснява какво щял да направи или да ми даде, криейки се зад държавна помощ.

Впечатление също така ми направи моментът, в който става ясно, че през последната година Националният тенис център не е бил ничия собственост и госпожа Печиян признава всякаква липса на иновации през периода, защото някой друг после щял да го вземе.

Та това ли е загрижеността за обществения интерес? За аматьорите, за децата с увреждания и за младите ни състезатели? Значи в крайна сметка всичко опира до това кой ще стопанисва комплекса, докато удобството на хората минава изцяло на втори план. Поведението на Мариана Печиян ясно показва колко гнила е действителността, тъй като в противен случай едва ли постоянно щеше да говори за морала на опонента си, да го убеждава да се откаже от конкурса и да го уязвява на висок тон.

Човек не се държи по този начин, щом е господар на ситуацията и вярва в правотата си. В позицията на заместник-председателката се чете страх. Говори за изграждането на тенисисти, а истината е, че талантливите ни играчи далеч не са стартирали пътя си от тенис центъра и просто поддържат форма на съоръжението.

Излишно е и да се напомня как часовете в зала "София" се отдават на аматьори през зимата и националите ни няма къде да отидат да тренират. Моралната страна малко ми напомня на мисълта, че моралът всъщност се превръща в оръжие на тези, които страдат от безпаричие. В случая определено ми се ще привидната смяна на позициите да се запази, защото видяхме по какъв начин съответната институция управлява дадения бюджет. Време е за промяна, независимо дали ще дойде от "Тенис клуб Хасково" с представител Григор Димитров или някой друг.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Морални въпроси, поставени от неморален човек - коментар по въпроса с БНТЦ Калоян Соколов
Теми:  
бг тенис | григор димитров | истории и анализи | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook