Може го и без Федерер: Бенчич и шампионът от София с летящ старт за Швейцария на United Cup

от в 15:55 на 29.12.2022
Мартин Петков

Навярно всички тенис почитателите си спомнят времената отпреди няколко години, когато в продължение на три десетилетия сезонът в тениса традиционно започваше със смесеното отборно състезание Hopman Cup, в последните издания на което немалка част от феновете на вече отказалия се от спорта Роджър Федерер, започнаха да проявяват пристрастия към партньорката на легендарния швейцарец на турнира в Пърт - Белинда Бенчич. Настоящата олимпийска шампионка рамо до рамо с Маестрото на два пъти последователно съумя да триумфира с купата Хопман през 2018 и 2019, преди надпреварата да бъде преустановена, с което Швейцария се превърна в нейният последен носител, ала за радост на феновете на смесените отборни турнири, от 2023-та състезанието се завръща отново в календара, като ще се провежда през лятото в град Ница във Франция.

Швейцарката благодарение на високата си позиция в световната ранглиста, в която е ранкирана под номер 12, съумя да класира родината си за новосформираната отборна надпревара United Cup, с чието начало през днешния ден беше открит и новият тенис сезон. Златната медалистка от Токио, която винаги се е представяла на върха на способностите си за своята страна, не пропусна днес отново да затвърди това си реноме и надделя над Юлия Путинцева със 7:6(0) 6:3 в мача на първите ракети при дамите от съревнованието между Швейцария и Казахстан, които попаднаха в група "B" заедно с тима на Полша. По този начин "кръстоносците", които са настоящият шампион от Billie Jean King Cup (Фед Къп) стартираха успешно кампанията си на United Cup, повеждайки с 1:0 в съотношението на победите.

Началото на двубоя далеч не протече рутинно за Бенчич, след като определената за аутсайдерка световна номер 51 демонстрираше завидно високо ниво и силният старт на срещата ѝ донесе аванс от пробив при 4:1. Постепенно с течение на времето олимпийската шампионка се отърси от първоначалния шок и превъзмогна неистовия брой неточности, които допускаше, при което разликата в класите излезе на пиадестала, а паритетът беше възстановен.

Силните мигове за световната номер 12 продължиха и тя разполагаше с брейкбол по пътя към четвърти пореден гейм на сметката си, ала освен че го пропиля безвъзвратно, то тя броени минути по-късно трябваше на три пъти да отразява сетбол, но сервисът ѝ се оказа верен съдружник в трудните ситуации и тя предизвика изиграването на тайбрек. В него казахстанката нагледно се пречупи на психическа основа, след като на два пъти пресили форхенда си, изпращайки го в аут, докато Бенчич беше безкомпромисна и без да загуби нито една точка, откри сметката си в сблъсъка, 73 минути след неговото начало.

Във втората част събитията се развиха по аналогичен начин, след като Путинцева своебразно се "залепи" за основната линия, от която беше солидна при продължителните размени и напълно заслужено излезе напред с пробив. Световната номер 51 доразви преднината си до 3:1 в своя полза, когато настъпи пълен обрат на корта в Бризбейн и първата ракета на Швейцария властваше, като се радваше на доминация във всяко едно отношение и спечели последните пет гейма в двубоя, за да го причисли към актива на родината си в съревнованието срещу тима на Казахстан.

Състезателният ден за "кръстоносците" обаче далеч не свърши с успеха на Бенчич, който предшестваше срещата между вторите ракети при мъжете, когато на корта излязоха шампионът от Sofia Open - Марк-Андреа Хюслер, и 21-годишният талант в редиците на казаците Тимофей Скатов, който заема 142-рата позиция в класацията на ATP. Сблъсъкът далеч не се оказа протоколен за швейцареца, както мнозина очакваха и въпреки скромния си ръст от едва 175 сантиметра, то Скатов безспорно впечатли с представянето си. Младокът още в началото на двубоя намери формулата за противодействие срещу стила с множество излизания на мрежата на носителя на АТР трофей, но за негово нещастие, в средата на мача започна да изпитва физическо неразположение в играещата си дясна ръка, което макар и наглед косвено, се оказа основополагащо за победата на световния номер 56 след 4:6 6:3 6:3, с която той увеличи аванса на Швейцария до 2:0 в общия резултат.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Може го и без Федерер: Бенчич и шампионът от София с летящ старт за Швейцария на United Cup Мартин Петков
Теми:  
atp | united cup | wta | белинда бенчич | казахстан | Марк-Андреа Хюслер | швейцария | юлия путинцева

Коментари





Следвайте ни в Facebook