Може го и на 36: Блестящ Фонини не отпусна нито сет на световния номер 10 на Ролан Гарос

от в 16:33 на 29.05.2023
Мартин Петков

Феликс Оже-Алиасим се превърна в първият представител на топ 10 при мъжете, който напусна Ролан Гарос, след като през днешния ден изпълненият с колебания клей сезон на канадеца достигна връхната си точка и той преклони глава пред неподражаемия ветеран Фабио Фонини. Италианецът, който неведнъж е доказвал в миналото, че на червени кортове е сред най-добрите в Тура за последното десетилетие, за което говори и титлата му на Мастърса в Монте Карло през 2019-а, днес стори необходимото, за да надвие 10-ия в схемата, при това в последователни сетове - 6:4 6:4 6:3. По този начин световният номер 130 продължава напред към втория етап на Откритото първенство на Франция, където му предстои да срещне Джейсън Кублер.

Началото на двубоя се оказа показателно за добрата форма, в която се намира някогашният член на топ 10, който без да се движи много, изстрелваше от основната линия неспасяеми попадения в половината на съперника си, с които често го матираше, за да реализира два поредни пробива. Оже-Алиасим от своя страна видимо не се чувстваше оптимално физически, предвид факта че преди броени дни се отказа с контузия от участието си на надпреварата в Лион, но въпреки това се опита да даде нужната битка на италианеца и върна единия си брейк пасив. Впоследствие младежът достигна възможност за възстановяване на равенството, ала Фонини не трепна в ключовия момент и отстоя преднината си, като броени минути по-късно записа откриващия сет на сметката си.

С настъпването на втората част положителните знаци за световния номер 10 вече бяха налице и той влезе в ритъм, като засвидетелства класата на форхенда си, за да осъществи ранен пробив, ала добрите неща от ракетата му се изчерпаха с този момент. Канадецът започна все по-често да греши в търсенето на завършващо отиграване, което му коства прескъпо и за само четвърт час игра всичко се преобърна, като "Дон Фабио" вече разполагаше с предимство от брейк. Оже-Алиасим все пак не се предаде така лесно и дочака своя миг, когато неколкократно предугади действията на ветерана, за да възстанови паритета, но светкавично световният номер 130 вдигна интензивността в разиграванията, което се оказа пагубно за неговия съперник, и той поднови аванса си от пробив, който го отведени до дублиране на водачеството му в общия резултат на срещата.

Стартът на третия сет се превърна в отражение на разликата в класите през днешния ден, след като италианецът на практика правеше, каквото пожелае, докато световният номер 10 нямаше отговор срещу атаките на ветерана и игровото преимущество на Фонини беше изразено цифрово в преднина от два пробива. Канадецът за пореден път не сведе примирено глава и опита да се бори за мястото в турнира, като навакса мигновения единия си брейк пасив, ала нямаше сили за нещо повече и Фонини сложи точка на спора още при начален удар на младежа.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Може го и на 36: Блестящ Фонини не отпусна нито сет на световния номер 10 на Ролан Гарос Мартин Петков
Теми:  
atp | ролан гарос | фабио фонини | феликс оже-алиасим

Коментари





Следвайте ни в Facebook