Муратоглу: Емоциите са най-голямата слабост на Алкарас; той е напълно ментално изцеден

от в 10:26 на 15.09.2024
Калоян Соколов

Патрик Муратоглу изказа мнение, че Карлос Алкарас трябва да облекчи своя тенис график, за да избегне случилото се на тазгодишния US Open, където Карлитос загуби в самото начало на турнира от Ботик ван де Зандсхулп. Френският специалист изтъкна голямата слабост, която забелязва у 3-кратния "мейджър" шампион и го посъветва как би могъл да се освободи от нея, за да избегне негативните серии, които неизменно съпътстват испанеца във финалната фаза на неговите вече три сезона в ATP Тура досега:

"Не съм си мислел, че ще загуби чак по този начин с 3:0 сета във втория кръг, но това е по-скоро частична изненада за мен. Той спечели две титли от Големия шлем подред, в които вложи много голяма физическа и ментална енергия. След Ролан Гарос си почина точно няколко дни и се появи на турнира в Куинс, а след Уимбълдън замина веднага за Олимпиадата в Париж.

Смятам, че всичко това го изтощи изключително много на психологическо ниво и той не беше на себе си в Ню Йорк и пред това в Синсинати. Не ме учудва как той впоследствие сподели, че е имал толкова много мисли и емоции вътре в себе си, с които не съумял да се справи. Това са последиците за човек, който е напълно емоционално и ментално изцеден. Умората в главата е дори по-трудна за преодоляване от тази в краката, защото не можа да бъде компенсирана с нищо.

Бих казал, че именно емоциите са най-голямата и единствена слабост на Карлос. Виждали сме го неколкократно да крампира в мачове. Случвало ли ви се е дори веднъж да видите някой измежду Рафа, Новак и Роджър да крампира някога? При Алкарас можем да изброим редица подобни мачове, а е само на 20 години. Той е много емоционален и понякога това го изтощава допълнително.

Екипът му трябва да вземе това под внимание и да изготви един по-нормален график за Карлос, който да му даде нужното време за ментална почивка. Убеден съм, че той трябва да намали малко турнирите, на които играе. Спомнете си и миналите години, когато често той беше контузен към края на сезона или не постигаше добри резултати. Един малко по-компактен график би могъл да окаже огромна помощ на неговата бъдеща кариера "- изрази сигурност един от най-реномираните треньори в света на тениса.

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Муратоглу: Емоциите са най-голямата слабост на Алкарас; той е напълно ментално изцеден Калоян Соколов
Теми:  
atp | интервюта | карлос алкарас | любопитно | патрик муратоглу

Коментари





Следвайте ни в Facebook