Муратоглу: Класически двойни стандарти; Синер изобщо не е бил оправдаван от съда в Лозана

от в 17:15 на 24.08.2024
Калоян Соколов

Патрик Муратоглу обвини Международната агенция по тенис интегритет в налагането на двойни стандарти, а причината беше случилото се с Яник Синер. Припомняме ви, че във вторник се разбра как италианецът още през месец март е дал 2 положителни допинг проби, след като в кръвта му са били намерени следи от стероида костебол, който спомага за по-бързото изграждане на мускулна маса.

Муратолгу много добре знае какви са процесите при подобен случай, защото неговата състезателка Симона Халеп беше хваната със забраненото вещество роксадустат през лятото на 2022-ра, когато тъкмо беше спечелила WTA 1000 надпреварата в Тороното и отново играеше най-добрия си тенис. Тогава бившата номер едно получи незабавно наказание за период от 4 години и това беше сериозен удар за репутацията нейния треньор, защото 2 -кратната "мейджър" шампионка обвини именно своя щаб за допуснатата грешка.

Впоследствие стана ясно, че специалистът няма вина за случилото се и всъщност Халеп е приела колаген, който обаче е бил замърсен с въпросната субстанция. Всичко това беше доказано след дълъг съдебен процес и 32-годишната тенисистка получи право да се завърне в тениса (решение от 5-ти март тази година), но очевидно паузата се е отразило негативно физически на румънката и тя има едва един изигран WTA турнир от началото на сезона.

"Изключително съм шокиран от това как се развиха нещата, имайки предвид колко много трябваше да страда Симона Халепа. Не мога да повярвам колко сходни са събитията и колко различно е третиран Яник спрямо Симона. Не ме разбирайте погрешно. Не обвинявам Синер в абсолютно нищо и не казвам, че е виновен. Искам обаче да посоча неоспоримия факт, че ставам въпрос за двама състезатели в напълно иденитчни ситуации, само че отношението е съвсем различно, а това е напълно недопусимо. Правилата трябва да бъдат еднакви за всички, докато тук ставам свидетели на класически двойни стандарти.

Цялото медийно пространство гръмна, когато Халеп даде положителна допинг проба и всичко стана за секунди публично достояние, а тук Яник Синер е бил покриван месеци наред. Иска ми се да попитам защо това се е е случило и надали бих получил логичен и честен отговор.

Също така искам да внесе малко яснота и да ви кажа, че Синер не е бил оправдан от реални представители на Спортния арбитражен съд в Лозана, защото това не се случва от днес за утре. Всичко се е станало пред няколко служители, които са били наети от Международната агенция по тенис интегритет (ITIA). При Симона имаше реален съдебен процес и тя беше в Швейцария, докато се установи, че е невина, след като имаше истинско разследване и размяна на мнения.

Всъщност от ITIA взеха абсолютно едностранно решение и спестиха на Яник абсолютно всичко от преживяванията на Халеп. Той на практика е бил наказан точно за няколко дни, след което отново е получи право да се състезава. Халеп беше наказана, след което месеци наред не получаваше право да обжалва и всичко приключи чак след решението на съда в Лозана. Всичко е публично и можете да го проверите - завърши публикацията на видимо огорчения френски специалист.

Източник: TennisMajors

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Муратоглу: Класически двойни стандарти; Синер изобщо не е бил оправдаван от съда в Лозана Калоян Соколов
Теми:  
atp | wta | интервюта | любопитно | патрик муратоглу | симона халеп | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook