Мъри: Надявам се с Лендъл да продължим заедно, искам медал от Рио

от в 11:40 на 12.07.2016
Теодор Кафеджиев

Завръщането на Иван Лендъл подейства като магия на Анди Мъри. Още в първия си турнир от Големия шлем с новия си треньор, британецът спечели титлата. При това на "свещената трева" - мястото, където сънародниците му толкова дълго го чакаха да избухне. Той го направи през 2013 г. при първия си период с Лендъл, но в следващите две години не успя да стигне финала. Раздялата с Амели Моресмо явно подейства освежаващо на Мъри, а с Лендъл в ъгъла тенисистът бързо намери пътя към върха.

С какво тази титла е по-различна от първата Ви тук преди 3 години?
- Сега се чувствам по-щастлив. Предишния път беше по-скоро облекчение. Тази титла има значение най-вече за мен и моя екип. Ще се постарая да я отпразнувам подобаващо. Ще е в тесен кръг - със семейството и хората, с които работя. Нямам търпение да прекарам няколко дни с близките си.

Няма ли първо да потанцувате с шампионката при жените Серина Уилямс на официалната вечеря, както повелява традицията?
- Не. Тази традиция можем да си я спестим този път. Следващият шампион, ако иска, може да я възобнови, но аз не мисля да танцувам, освен ако не изпия повече шампанско Тогава всичко е възможно.

Имахте сериозно предимство в мачовете с Милош Раонич преди този финал...
- Предишните мачове с Раонич нямаха значение. Играя доста добре в последните 3-4 седмици, но нямаше как да разчитам на това този път. Това беше финал на "Уимбълдън" и шанс да спечеля още една титла. Бях точно толкова нервен, колкото преди всеки финал на турнир от Големия шлем, които съм играл. Но през цялото време успях да запазя самообладание и да се придържам към плана си за игра. Беше важно да успея да намеря още един начин да победя Милош.

Какво значение ще има тази победа за кариерата ви оттук нататък?
- Нямам представа, не съм се замислял. Все пак това е успех на фона на няколкото тежки загуби на финали в последните години. Знам колко е трудно да спечелиш дори веднъж тук, особено в моя случай с цялото напрежение, което ми оказват тук. Така че съм много горд, че имам вече две титли от "Уимбълдьн".

Промени ли се нещо в играта ви, откакто станахте баща?
- Детето променя целия ти живот. Вече гледаш на всичко по съвсем различен начин. Това ми дава мотивация да работя повече, да тренирам по-упорито и да се опитам да печеля всеки един турнир. Така беше и с Роджьр - той започна да играе по-добре, откакто стана баща. Същото е и при Новак.

Треньорът ви Иван Лендъл изглеждаше много развълнуван след мача. Какво ви каза?
- Каза ми "Добра работа!", след което започна да говори какво ще правим в следващите седмици - почивката, начинът на игра, който ще търсим в следващите тренировки - такива неща.

Ще продължите ли да работите с него?
- Надявам се. Планът беше да сме заедно в следващите 18 месеца и в един момент да видим как вървят работите. В никакъв случай не е било само за този турнир. Пък и работата ни започна по възможно най-добрия начин. И двамата изпитваме удоволствие от това, което правим, и всичко е наред.

Той ли промени играта Ви?
- Мисля, че в последните три месеца играя най-добрия тенис в живота си. Надявам се да задържа това ниво доста no-дълго време.

Ще играете ли за Великобритания в мача със Сърбия за купа "Дейвис" този уикенд?
- Едва ли. Говорих с отбора, те вече са в Белград. Аз при всички положения ще отида там, но е малко вероятно да изляза на корта.

Мислите ли вече за игрите в Рио?
- Да. Олимпиадата е невероятно събитие. Първата ми беше в Пекин. Страхотно е да си в компанията на толкова фантастични спортисти от най-различни страни и спортове. Споменът от златния медал в Лондон е един от най-хубавите в цялата ми кариера. Надявам се да съм на най-доброто си ниво в Рио, за да спечеля още един медал.

По време на награждаването камерите показаха премиера в оставка Дейвид Камерън и публиката го освирка...
- Не съм искал да стане така. Оценявам това, че дойде на мача да ме подкрепя. Той носи огромни отговорности и работата му е една от най-трудните в света. Не му завиждам за това.

"Тема спорт"


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Мъри: Надявам се с Лендъл да продължим заедно, искам медал от Рио Теодор Кафеджиев
Теми:  
анди мъри | олимпиада 2016

Коментари





Следвайте ни в Facebook