Мъри отново остави сърцето си на корта, но Агут се погрижи да не видим ново чудо

от в 14:35 на 21.01.2023
Калоян Соколов

Безспорният герой на тазгодишния Аустрелиън Оупън е Анди Мъри, който може да има липса на истинска тазобедрена става, но компенсира това с огромното си сърце. Британецът трябваше да изиграе два петсетови мача срещу Матео Беретини и Танаси Кокинакис, като в тях той прекара над 10 часа на корта.

Особено драматични бяха обстоятелствата на срещата между петкратния финалист и местния любимец Кокинакис, в която бившият номер едно изоставаше с 0:2 сета и 2:5 гейма, но сътвори феноменален обрат, а сблъсъкът ще се запомни с това, че видяхме най-късния завършек в историята на надпреварата, тъй като часовникът показваше 04:05 часа след полунощ.

Днес сър Анди трябваше да излезе в нова схватка, търсейки реванш от Роберто Баутиста Агур за поражението, което му беше нанесено от испанеца на същото състезание преди точно четири години, когато се очакваше това да е последният двубой в кариерата на Мъри.

Трикратният шампион от Шлема обаче отново се бори до полседната точка и показа, че далеч не е приключил с тениса, само че този път силите пределено напуснаха легендарния състезател от един момент нататък и дори неговият несломим дух не можа да го компенсира, а в крайна сметка световният номер 25 се наложи с крайното 6:1 6:7(6) 6:4 6:4 и в следващата фаза ще премери сили с американеца Томи Пол.

В началото на срещата имаше сериозни индикации как изобщо няма да има никаква интрига на Margaret Court Arena, защото британецът едва се движеше по корта и Баутиста Агут правеше каквото си поиска с топката. По-високоранкираният състезател въвличаше съперника си в постоянни дълги разигравания и не показваше никаква милост в тях, като непоставеният играч съумя да спечели само един гейм в откриващата част.

Вторият сет се развиваше по напълно сходен начин, но публиката правеше всичко възможно да помогне на изморения герой и му вдъхна нов прилив на енергия, с чиято помощ той навакса пробив пасив и достигна до тайбрек. Там испанецът имаше преднина от 6:4 точки, само че остана твърде пасивен в няколко ситуации и Мъри изравни общия резултат, макар че това противоречеше на всякаква логика.

Бившият номер едно се опита да покачи темпото на игра в третия сет, тъй като само така можеше да остане конкурентноспособен и в началото тази тактика носеше множество уинъри и успехи на славния ветеран. Постепенно обаче тези атаки ставаха все по-необуздани и заслужено Баутиста Агут проби в осмия гейм и скоро водеше с 2:1 сета.

Мъри не се отказа и пръв отмъкна съперниковото подаване в четвъртата част, но беше ясно, че едва ли този аванс ще просъществува дълго и макар невероятните усилия от страна на сър Анди, то ибериецът се завърна в резултата и не след дълго можеше да се поздрави с крайната победа.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Мъри отново остави сърцето си на корта, но Агут се погрижи да не видим ново чудо Калоян Соколов
Теми:  
atp | анди мъри | Аустрелиън Оупън 2023 | Обзори | роберто баутиста агут

Коментари





Следвайте ни в Facebook