Украшението на турнира: Циципас пречупи двукратния шампион Мъри в 5-сетова епика на Уимбълдън

от в 19:38 на 07.07.2023
Калоян Соколов

Стефанос Циципас се забърка в нова 5-сетова драма и ако считахме, че срещата му с Доминик Тийм е досегашният шедьовър на турнира, то днес това се промени напълно, защото гъркът и Анди Мъри ни дариха с тенис спектакъл от най-високо ниво, в което "смелотo шотландско сърце" доказа, че все още може да бъде равностоен на най-добрите в света, но по-вискоранкираният състезател се справи с теста на двукратния шампион и го отстрани с крайното 7:6(3) 6:7(2) 4:6 7:6(4) 6:4.

Така Циципас ще има възможност да спори за класиране на своя дебютен 1/8-финал на Уимбълдън от пет години насам, като за целта ще трябва да преодолее съпротивата на опитния сърбин Ласло Джере, чиито отлични игри го изведоха до победи над американските "бомбандири" Максим Креси и Бен Шелтън.

Нивото на тениса беше изключително високо още от първото разиграване в двубоя, като Циципас въобще нямаше общо с онзи колеблив състезател, когото наблюдавахме досега през клей сезона. Гъркът изглеждаше изключително уверен в действията си и сервираше на много високо ниво, използвайки мощния си форхенд, за да води хода на разиграванията.

Местният любимец пък се бранеше на познатото изключително ниво и често контрираше своя опонент, когато атаките му не бяха достатъчно прецизни, а този сблъсък на стиловете просто не можеше да излъчи явен фаворит и закономерно се стигна до тайбрек в откриващия сет. Там световният номер пет пръв реализира мини брейк, изстрелвайки гръмотевичен дланен удар по правата за аванс от 4:3 и оттам насетне не загуби нито точка повече в дългия гейм, с което си осигури спечелването на първата част.

Вторият сет ни показа най-доброто от тревния тенис, тъй като двамата играчи атакуваха при първа възможност и уинърите превъзхождаха значително непредизвиканите грешки в статистиката. Двукратният шампион трябваше да се труди повече за спечелването на своите точки, докато Циципас разчиташе на бързи комбинации, а изглежда, всеки от състезателите преценяваше напълно правилно как да действа, защото пробивите продължаваха да отсъстват и се стигна до нов тайбрек.

Там сервисът на Мъри достигна изключителни висоти и неговият опонент просто не можеше да влезе в разиграване, а по-високоранираният тенисист беше на абсолютно обратния полюс и напълно заслужено се стигна до паритет в общия резултат.

На фона на досегашното развитие на сблъсъка, то беше изключително изненадващо, че гъркът не спечели нито точка в дебютния си сервис гейм през третата част и изведнъж ветеранът се превърна в сериозен фаворит за крайната победа. Сър Анди пък много добре усещаше, че моментът е изцяло на неговата страна и използваше енергията на публиката, за да поддържа аванса си.

Все пак Циципас нямаше намерение да предава напълно инициативата и се сдоби с два шанса за рибрейк, при които обаче остана твърде пасивен и много скоро шотландецът получи възможност да сервира за аванс от 2:1 сета. Тогава Мъри спря сърцата на всички зрителите на корта, след като се строполи на корта, само че всичко беше напълно наред с него и той се справи със своята задача, а в този момент срещата беше прекъсната заради вечерния час на Уимбълдън.

Доиграването отново ни предложи сериозна доминация на тенисистите разполагащи с началния удар и разиграванията ставаха все по-къси, защото посрещачите играчи нямаха абсолютно никакви шансове. Това доведе до изиграването на трети тайбрек в двубоя. В него силите бяха напълно изравнени до 3:3, когато балканецът удържа в 30-ударово разиграване, което завърши с уверен смач и впоследствие не погледна назад и вкара мача в пета решителна част, завършвайки последната точка с елегантно воле.

Последва повторение на началото от третия сет, но този път трите брейкбола се откриха пред световния номер пет, който си заслужи това право след изпълнението на изящен лоб и макар ветеранът да отрази първите два шанса , то накрая капитулира с изпълнен форхенд в центъра на мрежата. Оттам насетне бившият по-младият играч беше абсолютно безупречен от линията за начален удар и сложи точка на спора в този същински тенис шедьовър с 13-ия си ас.

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Украшението на турнира: Циципас пречупи двукратния шампион Мъри в 5-сетова епика на Уимбълдън Калоян Соколов
Теми:  
atp | анди мъри | Обзори | стефанос циципас | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook